Voor de tiende keer heeft er vorige week een scholierenuitwisseling tussen Gilde Opleidingen Venlo en het Berufskolleg Viersen plaatsgevonden. De afdelingen Zorg en welzijn en Sozialwesen organiseerden dit samen, met een focus op kinderopvang.
Het project wordt mogelijk gemaakt als People-to-People-project binnen het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland en wordt begeleid door de euregio rijn-maas-noord. “De uitwisseling was zeer interessant en het onthaal zeer warm. De scholen en de kinderopvang zijn heel verschillend”, zegt een Duitse student. “Leuk om meer te leren over het Duitse schoolsysteem en de ervaring om een keer Duits te spreken”, aldus een Nederlandse student.
Overeenkomsten en verschillen
De inhoud van de uitwisseling was de wederzijdse presentatie van de opleidingen in theorie en praktijk. Duidelijk was dat er overeenkomsten en verschillen zijn in de manier waarop met kinderen wordt omgegaan en in de onderwijsperspectieven, die in beide landen voortdurend veranderen en nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. De deelnemers bezochten verschillende instellingen en dagverblijven in zowel Nederland als Duitsland. Deze keer stonden zelfs een bejaardentehuis en een dagopvang voor hulpbehoevende ouderen op het programma, want voor het eerst namen Nederlandse leerlingen uit de algemene zorg deel aan het programma.
Uitproberen van beide talen
“Sociale contacten werden gelegd door samen te winkelen, door kook- en kunstactiviteiten, spelletjes om elkaar te leren kennen, het zingen van Duits-Nederlandse kinderliedjes, die ook leuk zijn voor volwassenen en een klein seminar met een cultuurtrainer, want niet alleen de taal is anders. Hoewel Venlo en Viersen dicht bij elkaar liggen, moeten er toch bruggen worden gebouwd. We hebben veel plezier met het uitproberen van de beide talen en worden ondersteund door Barbara Richter van het Berufskolleg Viersen en zeer sympathieke Nederlandse collega’s”, zegt Veronika Pilz van het Berufskolleg Viersen, die samen met Guusje Toemen van Gilde Opleidingen verantwoordelijk is voor de grensoverschrijdende uitwisseling.