Kategorien Business News

“Transportsector lijdt onder slechte infrastructuur in Duitsland”

Door de slechte staat van de wegen in Duitsland, staan Nederlandse vrachtwagens om de haverklap stil aan de andere kant van de grens. Dit komt de transportsector en export naar Duitsland niet ten goede, vertelt DNHK-directeur Günther Gülker in een interview met het Financieele Dagblad. “Infrastructuur heeft geen topprioriteit meer in Duitsland.”

Van de 120.000 viaducten in Duitsland is de helft ouder dan veertig jaar. In Noordrijn-Westfalen zijn dertig bruggen voor vrachtwagens afgesloten of ze mogen hier alleen langzaam overheen rijden. De Nederlandse transportsector ondervindt hinder van de belabberde toestand van het Duitse wegennet, maar betaalt wel tol in Duitsland. De sector eist dat ze in ruil hiervoor een goede infrastructuur krijgt, aldus Gülker. Volgens hem zou de Nederlandse export naar Duitsland veel sneller kunnen groeien als het wegennet op orde zou zijn.

Maar de deelstaatregering van NRW zegt geen geld te hebben voor verbetering van de infrastructuur. De DNHK voert daarom samen met de kamers van koophandel over de grens de druk op de regering in Düsseldorf op om publiek-private partnerschappen (ppp’s) te overwegen. Zuid-Duitsland heeft al enige ervaring met ppp’s, ook met Nederlandse bedrijven als Bam. Gülker: “Bam is niet alleen ppp-partner bij de verbetering van snelwegen, maar ook bij de bouw van ziekenhuizen en dergelijke in Zuid-Duitsland. Tegelijk werkt Hochtief, het grootste bouwbedrijf van Duitsland, nauw samen met VolkerWessels en Boskalis in SAAone bij Amsterdam, de grote weguitbreiding bij Diemen, een echt ppp-project. […] In Noordrijn-Westfalen is de SPD, die daar samen met de Groenen regeert, terughoudend omdat ppp’s volgens hen meer geld kosten. En de urgentie wordt er niet gevoeld. Wel door bedrijven, niet door de politiek.”

De DNHK heeft samen met de Duitse kamers van koophandel, de IHK’s, informatieavonden georganiseerd waarbij ook minister Michael Groschek van Verkeer in Noordrijn-Westfalen bij aanwezig was. “We hebben gezamenlijk benadrukt dat het verbeteren van de infrastructuur vooral ook van belang is voor de macro-economie in eigen land”, aldus Gülker tegen het FD. Maar Groschek blijft geen voorstander van ppp’s. “We gaan nu volksvertegenwoordigers rechtstreeks benaderen. Dan kan de kiezer zelf bepalen of hij in de file wil staan of niet.”

Lees hier het hele interview met directeur Günter Gülker van de DNHK in het Financieele Dagblad.