‘Treitervlogger’ en ‘Postfaktisch’ Woorden van het Jaar

‘Treitervlogger’ en ‘Postfaktisch’ Woorden van het Jaar

Aan het eind van het jaar wordt traditiegetrouw weer het Woord van het Jaar gekozen, zowel in Nederland als Duitsland. In Nederland is de keuze gevallen op ‘treitervlogger’, in Duitsland is ‘Postfaktisch’ gekozen tot Woord van het Jaar.

Eind november nomineerde Van Dale tien woorden die in de race waren voor het Nederlandse Woord van het Jaar. Het publiek koos uiteindelijk voor ‘treitervlogger’: iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt. De bekendste treitervlogger in Nederland is Ismail Ilgun uit Zaandam, die overigens naar aanleiding van zijn treitervlogs werd opgepakt voor opruiing. Met een derde van de stemmen won het woord treitervlogger ruim van pokémonterreur (tweede plaats) en trumpisme (derde plaats). Er werden meer dan 100.000 stemmen uitgebracht.

In Duitsland kiest de jury van de Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) het Woord van het Jaar. Haar keuze viel dit jaar op het woord ‘Postfaktisch’. Dit woord staat volgens de jury voor een diepgaande koerswijziging op politiek en maatschappelijk vlak. Steeds meer burgers zijn bereid om bij politici feiten te negeren en leugens te accepteren. Met andere woorden: emoties zijn belangrijker geworden dan feiten in het publieke debat, aldus de GfdS. Op de tweede plaats staat in Duitsland het woord ‘Brexit’.

X