Twee derde van Duitse scholen onvoldoende gedigitaliseerd voor eerste corona-lockdown

Twee derde van Duitse scholen onvoldoende gedigitaliseerd voor eerste corona-lockdown

Slechts een derde van de Duitse scholen was in digitaal opzicht goed voorbereid op de eerste corona-lockdown in het voorjaar van 2020. Dat blijkt uit een recent verschenen onderzoek van de Europese Unie.

Hiermee scoren Duitse scholen lager dan het Europese gemiddelde.

Vooral basisscholen slecht voorbereid

Het onderzoek laat zien dat vooral Duitse basisscholen niet goed voorbereid waren. In schooljaar 2017/2018 ging slechts negen procent van de scholieren naar een school die voldoende gedigitaliseerd was. Dat is 26 procentpunt onder het Europese gemiddelde. Op scholen voor voortgezet onderwijs bedroeg dit percentage 48 procent; dat was 24 procentpunt onder het Europese gemiddelde.

Contact tussen docent en scholieren tijdens lockdown

Tijdens de corona-lockdown in het voorjaar van 2020 had 35 procent van de leraren in Duitsland zeer regelmatig contact met zijn of haar scholieren. Daartegenover staat dat ongeveer tien procent van de docenten zeer weinig of zelfs geen contact met zijn of haar scholieren had.

Gebrek aan ict-kennis

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel Duitse scholieren niet voldoende ict-kennis hebben, ondanks het feit dat zij in toenemende mate in een gedigitaliseerde wereld opgroeien. 33,2 procent van de scholieren heeft te weinig basale ict-kennis. In Frankrijk (43,5 procent) en Italië (62,7 procent) liggen deze percentages nog hoger.

Toegang tot online leerplatformen

Volgens Die Zeit kwam een extra analyse van het PISA-onderzoek, dat in september 2020 uitkwam, tot een soortgelijk resultaat. Hieruit bleek dat in 2018 slechts 33 procent van de Duitse scholieren toegang tot een online leerplatform had. Dat was 21 procentpunt lager dan het OESO-gemiddelde. Duitsland bungelde hiermee onderaan de lijst, die aangevoerd werd door onder andere Singapore en Denemarken. Daar had in 2018 meer dan 90 procent van de scholieren toegang tot online leerplatformen.

X