Uitdagingen in grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling: nieuw onderzoek

Wie in Nederland woont en een baan zoekt in Duitsland (en vice versa), kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Hetzelfde geldt voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel aan de andere kant van de grens. Sinds 2016 biedt Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) hier ondersteuning bij. SGA loopt hierbij echter tegen verschillende problemen aan. Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) en Brightlands Institute for Smart Society (BISS), beide verbonden aan Maastricht University, gaan hier nu onderzoek naar doen.

Dit onderzoek is in het kader van de Regio Deal geïnitieerd door Stadsregio Parkstad Limburg, Provincie Limburg en Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL). Partners van SGA zijn UWV Bundesagentur für Arbeit, WSP Parkstad en Podium24 (Maastricht).

Verschillende uitdagingen

SGA heeft in zijn streven Nederlandse en Duitse werkgevers en werknemers met elkaar te matchen te maken met verschillende uitdagingen. De grootste is dat SGA moeite heeft om sollicitanten en werkaanbod aan beide zijden van de grens aan elkaar te koppelen. Daarnaast zijn er maar weinig mogelijkheden om de ontwikkeling van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in verschillende sectoren te analyseren. Daardoor kan men niet snel en efficiënt inspelen op veranderende behoeften.

Database

Doel van het nieuwe onderzoek is een concreet advies hoe het probleem het beste aangepakt kan worden. De onderzoekers zullen aangeven wat belangrijke punten zijn en welke stappen er gezet moeten worden. Ze zullen bovendien een oplossing voor een digitale database aandragen, waarin Nederlandse en Duitse werkgevers op zoek kunnen gaan naar geschikt personeel. Hiermee krijgen ook kwetsbare groepen meer opties voor het vinden van een passende baan.

Lees verder bij ESZL.