Kategorien News

Uitzendbureaus hoeven geen statistische gegevens meer te leveren

Uitzendbureaus, die personeel naar Duitsland uitlenen, hoeven per direct niet meer aan de verplichting te voldoen, twee maal per jaar omvangrijke statistische gegevens ter beschikking te stellen. De Bundesagentur für Arbeit als bevoegde instantie heeft alle houders van een uitzendvergunning hiervan recentelijk op de hoogte gesteld. Weliswaar leidt de nieuwe regeling in de praktijk mogelijk nog tot irritaties, gezien het desbetreffende wetsontwerp nog niet is gepubliceerd; de Duitse regering had in haar coalitieovereenkomst aangekondigd, de wettelijke regeling (Arbeitnehmerüberlassungsgesetz) te gaan veranderen. Maar de Bundesagentur für Arbeit stelt uitdrukkelijk dat, hoewel de verplichting tot melding van deze gegevens nog in het Arbeitnehmerüberlassungsgesetz verankerd is, de schrapping in de praktijk reeds van toepassing is.

Tot nu toe moest een uitzendbureau  per 1 maart en per 1 september van ieder kalenderjaar statistische gegevens verstrekken over het aantal uitgezonden uitzendkrachten naar geslacht, nationaliteit en beroep, over het aantal uitzendingen opgesplitst naar branche en over het aantal inleners, waaraan de uitlener zijn uitzendkrachten heeft bemiddeld, opgesplitst naar sectoren. Door het schrijven van de Bundesagentur für Arbeit komt de meldverplichting m.b.t. de statistische gegevens te vervallen.

Zover wat betreft het melden van statistische gegevens. Maar let op: zij, die dit ook voorheen al moesten melden– dus  zowel uitlener als inlener – moeten ook in de toekomst bij een grensoverschrijdende Arbeitnehmerüberlassung aan de geldende meld- en documentatieverplichtingen voldoen. Dientengevolge moet de inlener de tewerkstelling van uitzendkrachten in Duitsland vooraf middels een speciaal formulier melden. De buitenlandse (Nederlandse) uitlener moet deze aanmelding een verklaring bijvoegen, dat hij het wettelijke minimumloon in acht neemt. Daarnaast moet de inlener dagelijks begin, duur en einde van de werktijden documenteren en een salarisbetalingsbevestiging gereed houden.

Nederlandse uitzendbureaus doen er dan ook  goed aan, hun Duitse klanten te attenderen op de meldplicht en hun uitzendkrachten van de vereiste Duitstalige documenten voor hun tewerkstelling in Duitsland te voorzien.

Meer informatie bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater