Kategorien News

Van aardgas naar waterstof: vier nieuwe energiecentrales in Duitsland

De Duitse regering heeft na meerdere maanden overleg een akkoord bereikt over het bouwen van vier nieuwe hybride energiecentrales. Dit meldt de Volkskrant. Deze centrales zullen eerst op aardgas gaan draaien, maar moeten tussen 2035 en 2040 op waterstof gaan werken. Dit beleid past goed in de grote ambities van de huidige Duitse regering.  

De vier centrales moeten samen tien gigawatt aan elektriciteit gaan leveren. Ter vergelijking: in 2021 leverden alle Nederlandse zonnepanelen samen een totaal van tien gigawatt aan groene stroom op. De Duitse regering, bestaande uit de sociaaldemocratische SPD, Die Grünen en de liberale FDP, Wanneer de transitie van aardgas naar waterstof precies plaatsvindt, wordt in 2032 bepaald.

Inzet duurzame waterstof

De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck van Die Grünen, zet groot in op duurzame waterstof. Hij wil onder andere ervoor zorgen dat de staalindustrie in de haven van Bremen op groene waterstof gaat lopen. De term groene waterstof wordt gebruikt wanneer waterstof op een duurzame manier is opgewekt. Dit in tegenstelling tot het begrip grijze waterstof, dat duidt op waterstof die uit fossiele brandstoffen is opgewekt. Daarnaast wil minister Habeck waterstof inzetten op de dagen dat zonne- en windenergie niet genoeg opleveren om Duitsland te voorzien van stroom.

Hoge ambities

De doelstelling van Duitsland is om 80 procent van de Duitse energie in 2030 duurzaam te laten zijn. Dit is een hoge ambitie momenteel ruim een kwart van de energie nog uit kolencentrales komt. De Duitse regering heeft meerdere goede redenen om nu al te beginnen met het bereiken van de duurzame doelstellingen. In tegenstelling tot Nederland, dat wel inzet op kernenergie, doen de Duitsers dit niet. Scholz gaf in 2021 al aan geen gebruik meer van kernenergie te willen maken. Deze uitspraak wordt ook omgezet in daden: de laatste drie kerncentrales in Duitsland zijn inmiddels gesloten. Daarom is het voor Duitsland belangrijk dat er snel nieuwe duurzame energiebronnen bijkomen.

Tegengeluiden

Tegenstanders zijn geen fan van het idee dat de nieuwe energiecentrales eerst op aardgas gaan werken en op een later moment pas op waterstof. Volgens hen is het op deze manier te gemakkelijk voor de fossiele industrie om een vinger in de pap te houden. Zij hebben een sterke lobby, en onder andere milieuactivisten zijn bang dat de transitie van grijze waterstof naar groene waterstof te lang gaat duren om de ambities van de Duitse regering te halen. Ook instanties op dit gebied hebben hun twijfels: iet Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwde recent nog voor het geringe percentage groene waterstof, terwijl het percentage grijze waterstof in gebruik toeneemt.