Hoe pakken we het aan als onze binnenstad overstroomt? Wat betekent het als de zeespiegel stijgt? Wat als daadwerkelijk de dijken breken? Over die vragen boog de Gemeente Enschede zich op 18 april. Op die dag vond in Spinnerij Oosterveld een bijeenkomst plaats in het teken van waterbeheer, klimaatverandering en zeespiegelstijging. Deze Euregionale themasessie bracht meer dan zestig experts en belanghebbenden uit Nederland en Duitsland samen om kennis uit te wisselen, toekomstscenario’s te bespreken en samen te werken aan oplossingen.
Klimaatverandering stopt niet bij de grens
De ochtend stond in het teken van klimaatadaptatie, waarbij wethouder klimaatadaptatie Marc Teutelink de aftrap deed. “Uitdagingen van water- en klimaatverandering houden niet op bij de grens”, aldus Teutelink. “Nederland en Duitsland hebben elkaar nodig om onze regio’s te beschermen en te versterken. De themasessie bood een goede basis om samen te verkennen hoe we onze regio kunnen beschermen bij extreme weersomstandigheden.”
Zeespiegelstijging
Tijdens het middagprogramma stond de zeespiegelstijging centraal met inspirerende presentaties van expert Simon Richter en cabaretier Patrick Nederkoorn. Ook medewerkers van Rijkswaterstaat en het internationaal Instituut voor Geo-informatiewetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente kwamen aan het woord. Hun sessie was gericht op kennisontwikkeling en het omgaan met mogelijke scenario’s. Daarna volgden een paneldiscussie en een borrel, waarbij de deelnemers de gelegenheid kregen om verder te netwerken en ideeën uit te wisselen.
Ook dagelijks bestuurder Ellen Hemmers van waterschap Vechtstromen was aanwezig. Zij benadrukte het belang om over lands- en gebiedsgrenzen heen te denken. “Bij het waterschap weten we als geen ander dat klimaat en water zich niet houden aan grenzen. Onze rivieren de Vecht en de Dinkel zijn daar het levende voorbeeld van. Daarom moeten we als goede buren/noabers ook letterlijk over die grens heen blijven stappen en met elkaar het gesprek voeren.”
Hoogtij
We sloten de dag af met een voorstelling in Concordia van cabaretier Patrick Nederkoorn. In zijn voorstelling ‘Hoogtij’ behandelt hij op humoristische wijze het doemscenario en de vraag: “Wat als de dijken breken en Nederlanders klimaatvluchtelingen worden? Zijn wij dan welkom bij onze Duitse buren?”
Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.