Volgende stap in intensieve samenwerking Nederlandse en Duitse landmacht

Volgende stap in intensieve samenwerking Nederlandse en Duitse landmacht

Donderdag 30 maart wordt de Nederlandse 13 Lichte Brigade ‘onder bevel gesteld’ van de Duitse 10e Pantserdivisie. In aanwezigheid van minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius vindt hiervoor een militaire ceremonie plaats in Veitshöchheim, de thuisbasis van de Duitse divisie, nabij Würzburg.

Voorafgaand aan de ceremonie zullen beide ministers een zogenaamd Technical Agreement tekenen, waarin de twee landen afspraken rondom de integratie van de Nederlandse brigade in de Duitse divisie vastleggen. Tijdens de ceremonie staan detachementen militairen van zowel de Duitse divisie als de Nederlandse Brigade aangetreden. De onderbevelstelling wordt gemarkeerd door het symbolisch overdragen van de eenheidsvlag van de brigade uit Oirschot.

Samenwerking wordt gemakkelijker

Met de integratie van de 13e brigade wordt een volgende stap gezet in de intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse landmacht. Met de onderbevelstelling wordt samenwerken gemakkelijker. Beslissingen over de daadwerkelijke inzet van de Nederlandse militairen blijven echter in Nederlandse handen.

De Nederlandse landmacht beschikt over 3 gevechtsbrigades die de kern van de gevechtskracht van de landmacht vormen. Alle drie de brigades zijn nu verbonden aan een Duitse divisie: 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen maakt sinds 2014 onderdeel uit van de Duitse Division Schnelle Kräfte en 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte werd in 2016 verbonden met de 1e Duitse Pantserdivisie. Daarnaast werken beide landen al sinds 1995 intensief samen in het snel inzetbare hoofdkwartier, het 1st German Netherlands Corps, en zijn ook luchtverdedigingseenheden deels samengevoegd.

‘Samen kunnen we meer’

De gedachte ‘Samen kunnen we meer’ vormt de basis voor de samenwerking. Door het samenbrengen van de capaciteiten van beide landmachten ontstaan diverse voordelen. Zo coördineren beide landen al jaren succesvol hun bijdrages aan de NAVO en internationale missies. Dat de militairen al gewend zijn om met elkaar te werken, maakt gezamenlijke inzet eenvoudiger. Ook liggen er plannen voor het gezamenlijk aanschaffen van materieel en het samen opleiden en trainen van eenheden.

Militaire hulp aan Oekraïne

Momenteel werken Nederland en Duitsland intensief samen bij de militaire hulp aan Oekraïne. De landen doneren samen materieel en verzorgen samen trainingen. De levering van pantserhouwitsers en de bijbehorende opleiding van Oekraïense militairen is hiervan een voorbeeld. Nederland heeft onlangs aangekondigd samen met Duitsland de hoofdkwartieren van Oekraïense gevechtseenheden te gaan trainen. Daarnaast verzorgen zestig Nederlandse instructeurs vanaf april basistrainingen voor Oekraïense militairen. Ook dit gebeurt samen met Duitsland.

X