Wit of bruin, de kleur van de schaal van een kippenei doet er niet toe, toch? Voor sommige consumenten maakt het echter wel uit en voor sommige winkeliers blijkbaar ook. Want in Nederlandse supermarkten verdwijnen bruine eieren uit het assortiment. Ook in Duitsland zullen witte eieren in de toekomst waarschijnlijk het grootste deel van het assortiment uitmaken. Dit heeft echter minder te maken met de inhoud. Volgens sommige producenten vragen klanten vooral om bruine eieren omdat die vaak een stevigere schaal hebben. “Kippen die witte eieren leggen, hebben minder voer nodig. Hierdoor krijgt het ei echter ook een dunnere schaal, omdat het dier minder calcium produceert“, vertelde onlangs een expert in de Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung.
Rewe, Aldi en Kaufland bieden wit en bruin, Albert Heijn stopt met bruin
De voedingsgigant Rewe heeft een andere kijk op de voorkeuren van klanten: “De meerderheid van de consumenten is grotendeels onverschillig wat betreft de kleur van de schaal”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Een uitzondering is de paasperiode, wanneer de voorkeur uitgaat naar witte eieren. Rewe geeft geen informatie over de ontwikkeling van het assortiment. Aldi Süd en Kaufland benadrukken daarentegen dat ze beide eiersoorten zullen blijven aanbieden.
In Nederland is de situatie anders, waar de supermarktketen “Albert Heijn” van plan is om vanaf juli te stoppen met de verkoop van bruine eieren. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Geen verschil in kwaliteit
Maar is er, afgezien van de kleur en de stevigheid van de schaal, een verschil tussen bruine en witte eieren? Nee, zegt Agnes Michel-Berger, woordvoerster van de centrale vereniging van de Duitse pluimvee-industrie (ZDG) tegenover de Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung: “Er is geen verschil in ei kwaliteit. De kleur van de schaal is genetisch bepaald en hangt af van de kleur van de oorlellen van de kippen. Witte oorlellen leggen witte eieren, rode oorlellen bruine eieren,” licht ze toe. Witte hennen zijn ook lichter en kleiner dan hun bruine soortgenoten. “Als je de huidige foklijnen vergelijkt, zijn de witte hennen momenteel in staat om over een langere periode goed afzetbare eieren te leggen.” Dit is voor legkippenhouders van voordeel.
Een marktniche voor bruine eieren
Bruine eieren zullen echter niet helemaal verdwijnen. “Met name in regio’s waar consumenten specifiek om bruine eieren vragen, spelen directverkoopbedrijven steeds meer in op deze consumentenvraag”, aldus Michel-Berger.
De organisatie is er echter zeker van dat voor de meerderheid van de consumenten de kleur van de schaal nu grotendeels irrelevant is bij het nemen van een koopbeslissing. “De prijs is nog steeds de doorslaggevende factor bij de koopbeslissing.” Dierenwelzijn en milieuaspecten zijn echter wel degelijk belangrijk, vervolgt de vereniging. Dit is waar bruine eieren hun niche zouden kunnen hebben, aangezien biologische eieren meestal bruin van kleur zijn.