Kategorien News

Zorgprojecten GrenszGlo en BEAT THE RYTHM gestart in Euregio Rijn-Waal

Hoe zorg je ervoor dat iedereen in het grensgebied van de Euregio Rijn-Waal de beste zorg ontvangt? Soms kunnen inwoners namelijk kiezen tussen behandeling in Nederland of Duitsland. Binnen de Interreg-zorgprojecten GrenszGlo en BEAT THE RYTHM wordt voor twee ziektebeelden onderzocht wat voor patiënten de beste oplossing is.

GrenszGlo

Tumoren in het hoofd-halsgebied groeien rondom belangrijke structuren zoals zenuwen en slagaders, wat de behandeling van deze tumoren lastig maakt. De projectpartners Radboudumc in Nijmegen en Universitätsklinikum Düsseldorf voeren deze samenwerking grensoverschrijdend uit, waarbij ook Kliniken Maria Hilf GmbH in Mönchengladbach, Maastricht UMC+, Maasziekenhuis Pantein B.V. in Beugen, Rijnstate in Arnhem en het VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg in Venlo betrokken zijn.

Het doel van het project GrenszGlo is om de meest effectieve behandelstrategie te ontwikkelen. Om deze kwaliteitsverbetering te bevorderen, zal er personeelsuitwisseling plaatsvinden tussen de klinieken. Daarnaast worden behandelresultaten in de deelnemende centra met elkaar vergeleken. Tijdens diverse bijeenkomsten zal worden besproken wat de meest wenselijke behandeling is. Ook zal er uitgebreid naar de nazorg worden gekeken, en zal worden vastgesteld waar patiënten de meeste waarde aan hechten om zo de nazorg in de grensregio te optimaliseren.

BEAT THE RYTHM

Boezemfibrilleren is als meest voorkomende hartritmestoornis aanwezig in 6 procentvan de bevolking en zorgt voor een sterk verhoogd risico op ziekten (hartfalen, herseninfarct, dementie). Ook verlaagt het de kwaliteit van leven, waardoor het een grote impact heeft op de patiënt, de kosten van zorg alsmede de maatschappij. Wanneer medicijnen onvoldoende werken, wordt ingezet op een chirurgische behandeling om het hartritme te herstellen. In de Euregio Rijn-Waal krijgen jaarlijks 1500 patiënten deze ingreep. Helaas is binnen 1 jaar het boezemfibrilleren terug bij 25 tot 50 procent van de patiënten. Dit vraagt om nieuwe, effectieve behandelmethoden.

Recent is bekend geworden dat sporten zorgt voor een kleinere kans op vroegtijdig overlijden en ziekten in patiënten met boezemfibrilleren. In de huidige zorg speelt sporten slechts een beperkte rol voor patiënten met boezemfibrilleren. Daarom willen de partners in het project BEAT THE RHYTHM sporten in de thuissituatie gezamenlijk implementeren. Dit project deelt grensoverschrijdende kennis, ervaring en expertise, leidend tot een telegeneeskundig platform rondom sporten (in de thuissituatie) alsmede een expertisecentrum rondom boezemfibrilleren. Dit zal zorgen voor een lagere ziektelast en minder complicaties, met kostenbesparingen en lagere (werk)belasting voor het zorgpersoneel als gevolg. De partners die hiervoor de handen ineenslaan zijn het Radboudumc en het Evangelische Krankenhaus Düsseldorf, samen met Rijnstate en het MEDIAN AGZ DÜSSELDORF.

Patiënt voorop

In beide projecten speelt de patiënt een hoofdrol: doel is om zijn kwaliteit van leven te verbeteren. Zo kunnen patiënten met een tumor in het hals-hoofdgebied verbeteringen in het nazorgtraject aandragen en worden de patiënten met boezemfibrilleren meegenomen in de ontwikkeling van het sporttraject. De resultaten van deze projecten zullen breed worden gedeeld, zodat ook andere zorginstellingen van de ontwikkelde zorgpaden en het platform kunnen profiteren. Een website, symposia en patiëntenmiddagen worden o.a. ingezet voor het verspreiden van informatie.

Interreg VI Deutschland-Nederland

De projecten worden uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland. De projecten worden met in totaal ca. 716.000 euro medegefinancierd door de Europese Unie, de Provincie Gelderland en het MWIKE NRW.