8.000 werknemers in gezondheidszorg afkomstig uit Duitsland en België

8.000 werknemers in gezondheidszorg afkomstig uit Duitsland en België

(Wijk)verpleegkundigen, artsen, anesthesisten en huisartsen: voor de coronacrisis al onmisbaar, en nu al helemaal. 8.000 daarvan komen uit Duitsland of België en steken elke dag de grens over om in Nederland te werken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België, die te vinden zijn in het open data portaal Grensdata.eu.

Medisch personeel uit Duitsland kan de grens met Nederland vooralsnog zonder problemen passeren. Duitsland heeft de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Denemarken namelijk gesloten, maar de Nederlandse grens (nog) niet. Reizen tussen Nederland en Duitsland die niet strikt noodzakelijk zijn worden echter afgeraden. België sloot onlangs haar grenzen met Nederland voor niet-essentiële reizen. Medisch personeel kan een speciaal vignet aanvragen waarmee ze de gesloten grens sneller kunnen passeren.

Duitse grenspendelaars werken vooral in zakelijke dienstverlening

40.000 mensen die in Duitsland wonen werken in Nederland. Daarnaast zijn 39.000 werknemers in Nederland afkomstig uit België. Deze grenspendelaars zijn werkzaam in diverse bedrijfssectoren. In de gezondheidszorg werken dus 8.000 mensen, waarvan circa 2.500 uit Duitsland en bijna 5.500 uit België. Ruim 20.000 pendelaars werken in de zakelijke dienstverlening; voor een groot deel gaat het om mensen die werken via uitzendbureaus. Ook in de industrie en de groot- en detailhandel werken meer dan 10.000 mensen. De cijfers komen uit 2017.

Grenspendelaars uit Duitsland en België, per bedrijfssector, 2017. Bron: CBS

Grenspendel naar Nederland veel hoger dan andersom

Vanuit Duitsland staken in 2017 40.000 mensen voor hun werk de grens naar Nederland over. Bijna 17.000 hiervan hadden de Nederlandse nationaliteit; 9.000 werknemers hadden een andere nationaliteit, voornamelijk de Poolse. Het aantal mensen dat in Nederland woont en in Duitsland werkt is aanzienlijk kleiner: bijna 10.000 werknemers werkten in de aangrenzende deelstaten Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen. Van de grenspendelaars naar Noordrijn-Westfalen hadden er 3.000 de Duitse nationaliteit.

Noord- Limburg heeft hoogste aandeel werknemers uit Duitsland

De omvang van de grenspendel verschilt sterk per regio. Noord-Limburg heeft het hoogste aandeel werknemers dat in Duitsland woont, maar in Nederland werkt: daar was in 2017 bijna 4 procent van alle werknemers afkomstig uit Duitsland. In Twente, de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen en Midden- en Zuid-Limburg was dit aandeel 1 tot 2 procent.

In de regio’s aan de Duitse kant van de grens waren deze percentages in 2017 lager. Daar hadden alleen de regio’s Städteregion Aachen, Kleve en Grafschaft Bentheim meer dan 1 procent grenspendelaars.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X