800 banen voor werkzoekenden in de grensregio

800 banen voor werkzoekenden in de grensregio

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 4,9 miljoen beschikbaar om mensen in de grensstreek aan een baan te helpen. Vanaf februari zullen zo’n 800 mensen worden begeleid naar een baan over de grens. Dit staat vermeld in het onlangs gepresenteerde sectorplan ‘Grenzeloos Werken’.

In regio’s net over de grens is veel vraag naar werknemers, terwijl aan de Nederlandse kant van de grens juist veel werkzoekenden zijn. Veel Nederlanders zijn hun baan kwijt geraakt vanwege faillissementen of inkrimpingen van bedrijven. In totaal zullen er 800 mensen over de grens aan een baan worden geholpen: 120 mensen van werk in Nederland naar werk over de grens, 520 vanuit de WW naar een baan in België of Duitsland en 160 mensen worden vanuit de bijstand of als zzp’er.

Om in alles in goede banen te laten verlopen, worden de deelnemers om- of bijgeschoold. Ze moeten de Duitse taal leren en op de hoogte worden gebracht van de regels op de werkvloer in het buurland. De provincies Groningen, Drenthe en Limburg zullen de komende twee jaar elk 200 bemiddelings- en scholingstrajecten inzetten voor het begeleiden van werkzoekenden naar een baan in Duitsland.

Het meeste werk is te vinden in de technische sector, de landbouw, logistiek, horeca, zorgberoepen en onderwijs. Zo is er werk in de elektrotechniek, bijvoorbeeld op het gebied van windenergie, en in de productie en assemblage van auto’s.

Het sectorplan ‘Grenzeloos Werken’ is opgesteld door werkgevers- en werknemersorganisaties in samenwerking met de provincies in de grensstreek, België en Duitsland. Ook UWV en VNG zijn partners in het plan. In totaal is ruim 9,7 miljoen euro met het plan gemoeid, waarvan de helft wordt betaald door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de andere helft door de sociale partners.

X