De gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Duitsland in het tijdperk van de stoomtrein: dat is het thema van de nieuwe reizende Nederlands-Duitse tentoonstelling ‚Shared History on Tour‘. Bezoekers leren hier meer over de overeenkomsten en verschillen tussen de twee buurlanden. Ook wordt duidelijk hoe de grote omwentelingen in de 20e eeuw hun betrekkingen hebben beïnvloed.
In de tentoonstelling staat de grensregio ‚Nederrijnland‘ centraal. Historisch gezien is dit gebied een nauw verweven cultureel en economisch gebied. Een bedrijvige uitwisseling van mensen, goederen en ideeën vormde door de eeuwen heen de basis voor bloei en rijkdom. Het was de ontwikkeling van nationale staten en de vaste landsgrenzen die voor een scheiding in dit gegroeide cultuurlandschap zorgden.
Het Europese bewustzijn na de Tweede Wereldoorlog en de opening van de Europese binnengrenzen schreven al geschiedenis. Maar ook voor die tijd waren er al bijzondere grensoverschrijdende betrekkingen tussen Nederland, Duitsland en hun inwoners. Via tekst, beeld, film en 360 graden-video’s kunnen bezoekers de verhalen en perspectieven van Nederlanders en Duitsers in de afgelopen 150 jaar ervaren. Oorlog, vrede, vriendschap en afkeer zijn onderdeel van dit verleden, net als gezamenlijke uitdagingen en grensoverschrijdende uitwisseling.
Reizende tentoonstelling
De tentoonstelling is ontworpen door het LVR-Niederrheinmuseum in Wesel en is op dit moment in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in Nijmegen te zien. Daarna reist de tentoonstelling achtereenvolgens door naar de Internationale Jugendbegegnungs- und Bildungsstätte/JOC Educatief Ontmoetingscentrum Ysselsteyn, het Zentrum für Niederlandse-Studien in Münster, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, het Royal Air Force Museum Laarbruch-Weeze e.V. in Weeze en tot slot het LVR-Niederrheinmuseum in Wesel. Meer informatie over de tentoonstelling is in de bijbehorende flyer te vinden.
Grensoverschrijdend project
De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het project ‚Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen‘. Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 1,2 miljoen euro door de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg financieel ondersteund.