Leren van de buren: digitaal buurtaalcongres op 14 april

Leren van de buren: digitaal buurtaalcongres op 14 april

Op 14 april vindt een nieuwe editie van het buurtaalcongres ‚Leren van de buren – Vom Nachbarn lernen‘ plaats. Het vormt tevens het slotcongres van het INTERREG-project ‚Nachbarsprache & Buurcultuur‘. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal het congres dit jaar een digitale opzet hebben. Leraren en stakeholders uit beide landen die belangstelling hebben voor buurtaalonderwijs zijn van harte uitgenodigd, net als de partnerscholen die deelnemen aan het project ‚Nachbarsprache & Buurcultuur‘. Deelname is kosteloos.

Samen met de oorspronkelijke initiatiefnemers zet het team van ‚Nachbarsprache & Buurcultuur‘ in 2021 de succesvolle congresreeks ‚Lernen vom Nachbarn‘ / ‚Leren van de buren‘ voort. Ook voor deze editie is weer een gevarieerd en interessant congres- en workshopprogramma samengesteld. Sprekers zijn onder meer Doris Abitzsch (Universiteit Utrecht) en Suzanne Immers (Radboud Universiteit Nijmegen), Filip de Nys (Universiteit Antwerpen), Elisabeth Lehrner (Hogeschool Windesheim), Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen), Paul Marcelis (Lerende Euregio), Erik van Vliet (Erfgoed Gelderland), en collega’s van ‚Deutsch macht Spaß‘ en ‚Nachbarsprache & Buurcultuur‘. Zij verzorgen diverse workshops. Daarnaast zal Axel Krommer (Universiteit van Erlangen) een boeiende openingsbijdrage presenteren: ‚Zwischen Notfall-Fernunterricht und zeitgemäßem Lernen. Oder: Was wir aus der Corona-Krise lernen können‘. Partnerscholen en andere belanghebbenden kunnen zich bovendien met behulp van digitale tentoonstellingssoftware op een digitale beursstand presenteren.

Meer informatie en het inschrijvingsformulier zijn te vinden op de website van het congres.

Al meer dan 130 Nederlands-Duitse uitwisselingen 

Het project ‚Nachbarsprache & Buurcultuur‘ is een initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Duisburg-Essen. Het loopt sinds 1 januari 2017 en wordt gefinancierd in het kader van het INTERREG V-programma. Door middel van uitwisselingen in het Nederlands-Duitse grensgebied leren scholieren en hun docenten de taal en cultuur van het buurland van en met elkaar kennen. Ruim veertig Nederlandse en Duitse partnerscholen zijn aangesloten bij het project, en tot nu toe hebben al meer dan 130 Nederlandse-Duitse uitwisselingen plaatsgevonden. De deelnemende leraren hebben in de loop van de projectperiode meegedaan aan talrijke workshops en evenementen over Nederlands-Duitse schooluitwisselingen. In samenwerking met de partnerscholen werden meer dan veertig materiaaldozen gemaakt, die voor iedereen gratis beschikbaar zijn via de website van het project.

X