In Nederland, Duitsland en België moesten afgelopen week tienduizenden mensen evacueren vanwege hoogwater door de extreme hoeveelheid regen. Onder andere in Limburg traden rivieren en sloten buiten hun oevers en sommige dijken braken door. Veel huizen stonden en staan blank vanwege de hoge waterstand. De Duitse gemeentes Brüggen, Straelen en Nettetal staken de Limburgers de helpende hand toe.
De Duitse brandweer in Brüggen hielp met het opwerpen van een nooddijk in Beesel. Straelen en Nettetal zorgden voor de aanlevering van pompen, materialen en manschappen. Ook werden geëvacueerden geholpen aan tijdelijk onderdak geholpen.
Europese saamhorigheid in plaats van denken in grenzen
Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, noemde het “hartverwarmende en spontane hulp”. Zeker omdat ook aan de Duitse kant van de grens meerdere dorpen en steden het slachtoffer zijn geworden van het hoge water. De Nederlanders waren daarom terughoudend in het vragen om hulp, maar de Duitse buren boden zelf hun hulp aan. Scholten benoemde daarbij dat dit grensoverschrijdende aanbod de Europese saamhorigheid stimuleert en dat er niet alleen in grenzen gedacht wordt.
Financiële steun voor getroffen gebieden
De Limburgers worden niet alleen door de Oosterburen gesteund, maar ook door de rest van Nederland. In heel Nederland hebben mensen geld gedoneerd aan Giro 777. Tot nu toe is er meer dan 5 miljoen euro opgehaald voor de getroffen gebieden en inwoners van Limburg. Ook in Duitsland wordt geld voor de vergoeding van een deel van de opgelopen schade beschikbaar gesteld. De minister van Financiën, Olaf Scholz, heeft 300 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp. Bovendien wordt ook een wederopbouwfonds opgezet, waaruit onder andere reparaties van de verwoeste infrastructuur zal worden gefinancierd.
Niet alleen materiële schade, maar ook dodelijke slachtoffers
De opgelopen schade door het hoogwater is enorm. In Duitsland zijn meerdere huizen ingestort, voornamelijk in Erftstadt vlakbij Keulen. Veruit de meeste slachtoffers vielen in Duitsland, namelijk 157 tot nu toe. In België zijn er al 36 mensenlevens verloren gegaan. Het aantal dodelijke slachtoffers in beide landen zal vermoedelijk nog verder stijgen, omdat er nog veel vermisten zijn. Nederland kent op dit moment nog geen dodelijke slachtoffers, maar de materiële schade is groot. Het zal dan ook nog lang duren voordat de getroffen gebieden in de drie buurlanden zich herstellen van deze ramp.