Sinds de coronapandemie is thuiswerken voor veel mensen de standaard geworden – ook in Duitsland. Een belangrijke vereiste hiervoor is een snelle en stabiele internetverbinding, maar wie regelmatig in Duitsland komt, weet: het internet is er niet altijd even goed. Vooral op het platteland zijn er talloze plekken waar de internetverbinding bedroevend slecht is, en dat terwijl één op de vijf Duitsers overweegt te verhuizen wanneer het niet meer noodzakelijk is om dicht bij het werk te wonen. De Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) heeft nu een interactieve kaart gemaakt waarop de lokale huizenprijs en de internetsnelheid tegen elkaar afgezet worden.
Zo is in één oogopslag te zien waar de huizenprijzen laag zijn én het internet snel is. Dat is vooral in het midden van Duitsland het geval. In het oosten van Duitsland, vooral richting de grens met Polen, zijn de prijzen voor woonruimte weliswaar laag, maar de internetverbindingen op veel plaatsen langzaam. In het zuiden van Duitsland, rondom München, is de situatie omgekeerd: daar is het internet weliswaar snel, maar ben je een vermogen kwijt aan woonruimte. Ook in het Ruhrgebied en Berlijn zijn de internetverbindingen snel, maar de huizenprijzen relatief hoog.
Grensregio
Langs de Nederlands-Duitse grens is het met de snelheid van het internet over het algemeen goed gesteld. Ten noorden van Enschede zijn de huizenprijzen bovendien laag. Net over de grens bij Enschede en in Kreis Bocholt zijn de huizen echter relatief duur, maar het internet langzaam. En iets zuidelijker, in de twee Kreise Weeze en Straelen, is het zeer goedkoop wonen, maar is thuiswerken lastig. Datzelfde geldt voor Kreis Bunde, net over de grens bij Groningen.
De interactieve kaart is hier te bekijken.