De armoede onder Duitse gepensioneerden neemt toe: voor velen van hen is hun pensioen niet meer toereikend om rond te komen. Steeds meer gepensioneerden maken daarom aanspraak op de zogenaamde ‘Grundsicherung’, een aanvullende financiële bijdrage van de Duitse overheid. Het aantal gepensioneerden dat gebruikmaakt van deze Grundsicherung is in 2022 sterker toegenomen dan in voorgaande jaren.
In juni 2022 maakten 628.570 gepensioneerden gebruik van de Grundsicherung. Dit waren er 51.025 meer dan in juni 2021, wat neerkomt op een toename van 9 procent. Hoewel het aantal gepensioneerden dat gebruikmaakt van de Grundsicherung al jaren gestaag toeneemt, was deze toename dit jaar een stuk groter dan in voorgaande jaren het geval was.
De sterkere toename is gedeeltelijk verklaarbaar door de groei van het aantal gepensioneerden in Duitsland, onder andere door de toestroom van gepensioneerden uit Oekraïne. Daarnaast hebben de inflatie en de hoge energie- en gasprijzen invloed op de koopkracht van de gepensioneerden.
Maatregelen energie- en gasprijzen
Waar Nederlandse huishoudens in 2022 twee keer 190 euro ontvangen als tegemoetkoming voor de hogere gasprijzen, ontvangen Duitse werknemers en gepensioneerden een vergoeding van 300 euro. Dietmar Bartsch, fractievoorzitter van de Duitse politieke partij Die Linke, heeft de regering opgeroepen om dit bedrag voor mensen met een klein of gemiddeld pensioen te verhogen. Daarnaast riep hij op om het minimumpensioen te verhogen: “De regering dient met het oog op de inflatie van 10 procent het huidige, ontoereikende basispensioen te verhogen naar een armoedebestendig, solidair minimumpensioen ter hoogte van 1200 euro.” Ook zullen er begin 2023 maatregelen worden genomen om de stijging van de gas- en stroomprijzen te beperken. De vraag is of deze maatregelen op tijd komen. “We moeten ons verdedigen tegen armoede onder ouderen. De stroom- en gasprijzen moeten vóór de winter worden voorzien van een prijsplafond, niet daarna,” aldus Bartsch.