Corona-aanpak Duitsland: geen tweede booster

Corona-aanpak Duitsland: geen tweede booster

Nu de herfst is aangebroken, loopt het aantal coronabesmettingen weer op – zowel in Nederland als in Duitsland. Om de besmettingscijfers terug te dringen wordt er in Nederland vooral ingezet op de herhaalprik. Iedereen van 12 jaar en ouder kan zich nu hiermee laten vaccineren. In Duitsland ziet de bestrijding van het virus er heel anders uit: alleen 60-plussers en mensen met een hoger risico om (ernstig) ziek te worden, komen in aanmerking voor deze tweede boostervaccinatie.

De Ständige Impfkommission (STIKO) is in Duitsland verantwoordelijk voor de besluiten omtrent de vaccinatiecampagne. Het STIKO is onderdeel van het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Thomas Mertens, STIKO-chef en viroloog, verklaart de keuze voor het uitblijven van een booster voor iedereen als volgt: “Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatie op lange termijn geen bescherming tegen een corona-infectie biedt. De vaccinatie beschermt wel tegen ernstige ziekte door corona.”

Oplopende infectiecijfers

Op dit moment is in Duitsland sprake van een nieuwe coronagolf, die in de ziekenhuizen tot problemen leidt door uitvallend personeel. Het aantal besmettingen zal naar verwachting tot en met december blijven stijgen. Mertens verwacht dat vrijwel iedereen (opnieuw) met corona besmet zal raken. Toch heeft het vaccineren van de volledige bevolking volgens hem geen nut wanneer het gaat om het terugdringen van het aantal infecties.

X