Het Infocentrum WO2 Nijmegen organiseert op woensdag 22 februari een lezing over de bombardementen op Nijmegen en Kleve tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel inwoners van Nijmegen en omstreken zijn namelijk wel bekend met het bombardement op Nijmegen, maar niet met de bombardementen op het 25 kilometer verder gelegen Kleve. In een gecombineerde lezing zullen een Nederlandse en een Duitse historicus beide bombardementen met elkaar vergelijken.
Het geallieerde bombardement op Nijmegen, dat op 22 februari 1944 plaatsvond, sloeg letterlijk een gat in de binnenstad. Een groot deel van het centrum werd verwoest en enkele honderden mensen kwamen om het leven. Ook Kleve werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder vuur genomen: de stad werd in oktober 1944 en februari 1945 gebombardeerd. Grote delen van de stad werden met de grond gelijkgemaakt. De gevolgen van de bombardementen zijn in Kleve nog altijd merkbaar: zo worden er tijdens bouwwerkzaamheden nog met enige regelmaat bommen aangetroffen. Op 19 januari 2023 werd bijvoorbeeld nog een bom ontmanteld.
Nederlandse en Duitse historici
De Nederlandse historicus dr. Joost Rosendaal (Radboud Universiteit Nijmegen) en de Duitse historicus dr. Ralph Trost (Ruhr-Universität Bochum en Emerson College Boston) zullen tijdens de lezing de verhalen achter de bombardementen vertellen. Daarbij zullen zij aandacht besteden aan de motieven, sleutelfiguren, slachtoffers, gevolgen en de verwerking van deze traumatische gebeurtenissen. Zijn er bijvoorbeeld gelijkenissen tussen de twee bombardementen? En wat kunnen we ervan leren?
Aanmelden en meer informatie
De lezing zal worden gehouden in de Thiemeloods in Nijmegen (Leemptstraat 34) en duurt van 19.30 tot uiterlijk 21.45 uur (inclusief pauze). Inloop is vanaf 19.00 uur. De kosten van de lezing bedragen 7 euro per persoon. In verband met beperkte ruimte is aanmelding vooraf noodzakelijk. Geïnteresseerden kunnen hiervoor mailen naar welkom@infocentrumwo2.nl onder vermelding van ‘Lezing bombardementen’. Meer informatie over de lezing is te vinden op op de website van het Infocentrum WO2 Nijmegen.