Zzp’ers spelen een belangrijke rol in veel branches en economische sectoren, zowel in Nederland als in Duitsland. De Zelfstandige Zonder Personeel is in veel opzichten een duizendpoot: hij/zij is zelf verantwoordelijk voor allerlei zaken, van het binnenhalen van nieuwe klanten en het regelen van een pensioenregeling tot de boekhouding. Alexander Crämer, ‘Rechtsanwalt’ bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve, vertelt in dit blog meer over hoe Nederlandse zzp’ers in Duitsland kunnen worden ingezet en welke aandachtspunten er in dat geval zijn.
Voor het bedrijfsleven biedt een zzp’er veel flexibiliteit. Zzp’ers brengen vaak veel expertise en creativiteit met zich mee. Voor bedrijven is het prettig om terug te kunnen vallen op flexibele en gespecialiseerde arbeidskrachten zonder hiervoor langdurige contracten af te hoeven sluiten. In veel branches, zoals de creatieve of IT-branche, zijn zzp’ers dan ook onmisbaar geworden.
Open grenzen
Het inzetten van Nederlandse zzp’ers in Duitsland is relatief eenvoudig dankzij de open grenzen en het lidmaatschap van de Europese Unie van beide landen. Veel zzp’ers uit Nederland werken al voor Duitse bedrijven of hebben klanten in Duitsland.
Verschillen
In Duitsland zijn er enkele verschillen wat betreft de arbeidswetgeving en fiscale voorschriften waar Nederlandse zzp’ers rekening mee moeten houden. Zo moeten zij zich in Duitsland registreren en een belastingnummer aanvragen om er te mogen werken. Bovendien moeten zij zich houden aan de Duitse arbeidswetten, die bijvoorbeeld minimumloonvoorschriften en arbeidstijdregelingen bevatten. Het kan ook zo zijn dat Nederlandse zzp’ers in Duitsland bepaalde beroepskwalificaties of certificeringen nodig hebben om specifieke werkzaamheden uit te mogen voeren. Zij moeten zich daarom voor aanvang van hun werk in Duitsland laten informeren over de specifieke vereisten.
Risico
Schijnzelfstandigheid kan een risico vormen bij de inzet van Nederlandse zzp’ers in Duitsland. Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer een persoon die formeel als zelfstandige wordt beschouwd in werkelijkheid afhankelijk is van een bedrijf en als werknemer moet worden geclassificeerd. Dit kan ertoe leiden dat het bedrijf achterstallige socialezekerheidspremies en belastingen moet betalen en mogelijk ook boetes krijgt. In Duitsland zijn er duidelijke criteria die het onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers regelen. Dit is dus een belangrijk aandachtspunt voor Duitse bedrijven die Nederlandse zzp’ers willen aannemen.