De meeste ondernemers hanteren algemene voorwaarden: bijvoorbeeld bij het afsluiten van een contract, de aankoop van een product of het afnemen van een dienst. In ieder land gelden weer andere regels en in internationale context zijn deze nog uitvoeriger. Thomas…
mehr lesenKategorie: Dossier Juridisch/fiscaal| Recht/Steuern
Duitse vennootschapsvormen uitgelegd
Duitsland kent net als Nederland verschillende vennootschapsvormen. Waar we in Nederland te maken hebben met bijvoorbeeld bv’s, nv’s, vof’s en eenmanszaken, kent men in Duitsland onder andere GmbH’s, KG’s en UG’s. Wat houden deze termen precies in? Welke opties zijn…
mehr lesenInflatiecompensatie in Duitsland: waar op te letten?
De Duitse regering heeft in verband met de stijgende inflatie bepaald dat over inflatiecompensatie-uitkeringen geen belasting of sociale premies hoeven te worden geheven. Wat dit in de praktijk betekent, leggen Thomas Dillmann LL.M. en Katharina Neuroth LL.M., ‘Rechtsanwalt’ en ‘Rechtsanwältin’…
mehr lesenE-commerce in Duitsland: nieuwe wetgeving omtrent informatieplicht en duurovereenkomsten
Wie met een Nederlands bedrijf de grens naar Duitsland wil oversteken, kan daarbij handig gebruik maken van e-commerce. Online verkoop in Duitsland biedt namelijk een enorm potentieel voor Nederlandse ondernemers. Om er zeker van te zijn dat de e-commerce in…
mehr lesenDuits faillissementsrecht: waarmee rekening te houden?
Nederlandse ondernemers die een bedrijf willen oprichten in Duitsland zullen er al snel achter komen dat dat anders gaat dan in Nederland. Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal: zijn er bijvoorbeeld voldoende financiële middelen om een bedrijf op te…
mehr lesen‘Abmahnung’ ontvangen? Kom in actie!
Tussen het Nederlandse en Duitse recht bestaan heel wat verschillen. Dat geldt ook op het gebied van ‘Abmahnungen’: gerechtelijke procedures die tegen een persoon of bedrijf worden gestart. Een dergelijke formele waarschuwing naar Duits recht heeft tot doel om bijvoorbeeld…
mehr lesenGrensInfoPunt Rijn-Waal organiseert seminar over grensoverschrijdend erfrecht
Waar moet je op letten wanneer je grensoverschrijdend een erfenis krijgt? Welke gevolgen heeft dit? En welke verschillen zijn er tussen het Nederlandse en Duitse erfrecht? Het antwoord op vragen als deze is niet eenduidig. Het GrensInfoPunt Rijn-Waal organiseert daarom…
mehr lesenIngrijpende veranderingen in Duitse verpakkingswet
Is uw product verpakt en levert u het in Duitsland? Let dan even goed op: op 1 juli 2022 is de herziene Duitse verpakkingswet (‘Verpackungsgesetz’) in werking getreden. Het distribueren van verpakte goederen mag sindsdien alleen nog plaatsvinden als de…
mehr lesenGeen notarisbezoek meer nodig: Duitse GmbH oprichten kan nu ook online
Een bedrijf beginnen in Duitsland? Dat is sinds 1 augustus eenvoudiger geworden. Sinds die dag is het mogelijk om een GmbH (vergelijkbaar met de Nederlandse B.V.) of UG (vaak beschreven als ‘mini GmbH’) online op te richten. Ook de inschrijving…
mehr lesenDuitse ziekenhuizen ondervinden minder druk door voortschrijdende digitalisering
Een blog door Mareike Gehrmann en dr. Carolin Monsees, Fachanwältinnen voor ICT-recht en Salary Partners bij Wirtschaftskanzlei Taylor Wessing. In een eerdere blogbijdrage op AHA24x7.com hebben we ons gebogen over de kwestie hoe in ziekenhuizen cloudgebaseerde digitaliseringsplannen conform de wet…
mehr lesenOorlog in Oekraïne: gevolgen voor Duitse bouwbranche
Door de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande sancties zijn de prijzen voor veel grondstoffen extreem gestegen. Een einde aan deze prijsstijgingen is momenteel nog niet in zicht, en door deze prijsstijgingen is er een tekort aan materiaal…
mehr lesen‘Meistverkaufte Matratze’: Duitse reclamemaker moet uitingen kunnen hardmaken
Reclame maken met de slogan ‘Deutschlands meistverkaufte Matratze’ is alleen toegestaan als met concrete cijfers kan worden aangetoond dat dit ook echt zo is, zo oordeelde onlangs het Oberlandesgericht (OLG) Frankfurt am Main. Stephan van Dülmen, Rechtsanwalt en Fachanwalt für Gewerblichen Rechtsschutz bij…
mehr lesenNederlandse handelsagent die voor Duitse principaal werkt: hoe zit dat precies?
Een Duitse ondernemer die zijn producten op de Nederlandse markt wil verkopen, kan daarbij gebruikmaken van een Nederlandse handelsagent. Dat kan hem of haar aanzienlijke voordelen opleveren, omdat de Nederlandse handelsagent de Nederlandse markt doorgaans veel beter kent. Ook beschikt…
mehr lesenDuits minimumloon omhoog vanaf 1 oktober 2022
Vanaf 1 oktober 2022 stijgt het wettelijk minimumloon in Duitsland naar € 12,00 bruto per uur. Dit zijn de Duitse regeringspartijen in december 2021 in hun regeerakkoord overeengekomen. Het Duitse ministerie van Arbeid en Sociale Zaken (BMAS) heeft daartoe nu het wetsvoorstel ‘Gesetz zur…
mehr lesenStrengere Duitse regels voor toeleverketen
De Duitse wet ‘Lieferkettengesetz’ (ook wel ‘Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz’ genoemd), die in 2023 in werking zal treden, is verplicht voor ondernemingen met meer dan 3.000 werknemers. Vanaf 2024 vallen echter ook ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers onder deze wet. “Het doel van…
mehr lesen