Terwijl Nederland duidelijk wil inzetten op grensoverschrijdend busvervoer tussen Nijmegen en Kleve en geen heil ziet in een treinverbinding tussen de twee steden, gooien de Duitse partners iedere paar jaar weer een balletje op over dit spoortraject. Vorig jaar was het de beurt aan de Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), die de spoorlijn in ‘Zielnetz 2040’ opnam en deze na bijna 50 jaar stilstand idealiter in 2040 weer in gebruik wil nemen. Het Düsseldorfse ingenieursbureau Spiekermann heeft nu zijn licht laten schijnen over de haalbaarheid van dit plan.
In het scenario van de VRR gaat de trein tussen de stations Kleve, Donsbrüggen, Nütterden, Kranenburg, Nijmegen-Heyendaal en Nijmegen Centraal Station rijden, als verlenging van de RE10 tussen Kleve en Düsseldorf.
Pluspuntensysteem
Het plan van de VRR is onderdeel van ‘Zielnetz 2040’, waarin de VRR in 2023 uitgebreid zijn plannen en doelen voor de komende jaren beschreef. Ingenieursbureau Spiekermann heeft nu met behulp van een pluspuntensysteem aangegeven welke potentiële spoortrajecten haalbaar zijn en welke trajecten de voorkeur hebben. Het traject tussen Nijmegen en Kleve kreeg zes pluspunten. Een dubbelspoor tussen Kleve en Geldern, waar nu nog enkelspoor ligt, lijkt met acht pluspunten haalbaarder te zijn.
Nederlandse gemeentes geen voorstander
De gemeentes Nijmegen en Berg en Dal zien geen heil in een reactivering van het traject en houden de deur al jaren dicht. De gemeente Berg en Dal noemde in 2021 nog het argument dat dit spoor Groesbeek in tweeën zou splitsen, omdat het spoor dwars door het centrum van het dorp zou lopen. Daarnaast was de gemeente bang dat het busverkeer naar de kleinere dorpskernen rondom Berg en Dal zou worden uitgekleed als het spoorverkeer weer op gang komt. Ook in de plannen voor de verbouwing van station Heyendaal is geen rekening gehouden met een extra spoor tussen Nijmegen en Kleve.
Duitse bus
De Duitse partners denken hier dus anders over. Een trein tussen Nijmegen en Kleve zou twee keer zo snel zijn als de huidige buslijn SB58: de bus doet 45 minuten over de route tussen het centrale station van Nijmegen en het station in Kleve. Ook zou er behoefte zijn aan meer verkeer tussen beide steden. Dit komt mede door de studenten die net over de grens in Duitsland wonen, maar in Nijmegen studeren. In 2018 werd de buslijn al versneld, waardoor er in de spits nu ieder halfuur een bus rijdt.
Draisines
Overigens is niet het hele spoor tussen Nijmegen en Kleve buiten gebruik. Als toeristenattractie kan er sinds 2008 tussen Groesbeek en Kleve met draisines (spoorfietsen) worden gereden.