Monocabs: oplossing voor spoorlijn Nijmegen-Kleve?

Monocabs: oplossing voor spoorlijn Nijmegen-Kleve?

Wordt de spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve gereactiveerd, of toch niet? Die vraag is al jaren onderwerp van discussie. Na een statement van Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, leek de reactivering in juli 2022 definitief van de baan. Nu hebben de GroenLinks-fractie uit de gemeente Berg en Dal en Die Grünen uit het Duitse Kleve de handen ineengeslagen en een nieuw voorstel gedaan: monocabs, kleine elektrische wagons die plaats bieden aan acht personen en slechts één spoor nodig hebben, moeten Nijmegen en Kleve met elkaar gaan verbinden.

In Kreis Lippe, nabij het Duitse Bielefeld, wordt al gebruikgemaakt van dergelijke monocabs. Ook hier zijn de monocabs ingezet op een eerder stilgelegde spoorlijn. Volgens de Berg en Dalse GroenLinksers zou dit ook voor de spoorlijn tussen Nijmegen en Kleve de perfecte oplossing zijn. De monocabs kunnen elkaar bijvoorbeeld passeren doordat ze op slechts één rail rijden en een geringe breedte hebben. Ze bieden plaats aan acht passagiers en een fiets, worden elektrisch aangedreven en behalen snelheden tussen de zestig en zeventig kilometer per uur. Het is de bedoeling dat de monocabs op aanvraag gaan rijden.

Bevolkingsgroei bijhouden

Tot 2040 zullen er in de regio Nijmegen 100.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd. Het autoverkeer neemt daardoor ook toe, wat ertoe leidt dat de wegen dichtslibben. Ook de gemeente Berg en Dal en de stad Kleve groeien. Een oplossing is dus noodzakelijk. Om de regio leefbaar te houden en klimaatdoelen te bereiken, is grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van openbaar vervoer cruciaal. Florian Gödderz, lid van GroenLinks in de gemeente Berg en Dal, hoopt de gemeente voor de monocabs te kunnen enthousiasmeren. Eventueel kunnen deze dan ook alleen tijdens de spits worden ingezet, zodat buiten de spits bijvoorbeeld de huidige draisines kunnen blijven rijden.

Scepsis en enthousiasme

Bij andere partijen stuit het plan nog op scepsis. Ria Barbar, lid van de Berg en Dalse partij Lokaal!, uit haar twijfels: “We hebben op dit moment onze handen vol aan andere bouwprojecten in onze gemeente. Dit project overstijgt onze mogelijkheden. Op dit moment ligt onze prioriteit bij een busverbinding: de bus kan tenslotte overal heen rijden, terwijl monocabs aan het spoor gebonden zijn.”

Die Grünen in Kleve zijn wel enthousiast over de monocabs. “Het is natuurlijk een geniaal idee,” aldus Oliver Roth, lid van Die Grünen in Kreis Kleve. “Dit alternatief is klimaatneutraal en vormt voor Groesbeek een minder zware belasting (het dorp Groesbeek ligt direct aan het traject en heeft in het verleden veelvuldig tegen reactivering van de spoorlijn geprotesteerd, red.). Bovendien kan in twee richtingen tegelijkertijd worden gereisd. We willen dit plan samen met GroenLinks verder uitwerken.”

X