Meer grenswerkers, meer behoefte aan advies

Steeds meer mensen uit Duitsland werken in Nederland – en 37 procent daarvan heeft de Nederlandse nationaliteit, meldde het CBS onlangs. Nederlanders en Duitsers die in het buurland werken, hebben één ding met elkaar gemeen: ze krijgen te maken met veel veranderingen – en niet alleen wat taal en cultuur betreft. Ook vraagstukken rondom belastingen en sociale zekerheid spelen een rol. Het GrensInfoPunt Rijn-Waal geeft tijdens het maandelijkse spreekuur op dinsdag 27 mei aanstaande samen met zijn partners antwoorden op deze en andere vragen.

Volgens de nieuwste cijfers van het CBS werkten er in 2023 ongeveer 45.000 mensen uit Duitsland in Nederland, waarvan ruim een derde met de Nederlandse nationaliteit. In 2013 waren er nog 41.000 mensen uit Duitsland werkzaam in Nederland. Het grootste deel van de grenspendelaars uit Duitsland werkte in Limburg, Gelderland en Overijssel. De cijfers tonen aan dat steeds meer Nederlanders en Duitsers graag de grens oversteken om in het buurland te werken.

Wie in het ene land woont en in het andere land werkt, wordt echter vaak geconfronteerd met complexe kwesties. Welke regelingen gelden er op het gebied van sociale zekerheid? Waar betaal je inkomstenbelasting? Waar moet je op letten bij de kinderbijslag of je pensioen? Vragen waarop meestal geen pasklaar antwoord kan worden gegeven. “We geven daarom algemene informatie én persoonlijk advies. We hebben de afgelopen jaren gezien dat deze combinatie voor grenspendelaars goed werkt”, aldus het GrensInfoPunt.

Het adviespunt voor grensgangers in Kleve kan daarbij rekenen op de ondersteuning van deskundige partners: bij het maandelijkse spreekuur zijn experts van de Belastingdienst en het Finanzamt, UWV en de Agentur für Arbeit, het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, Jobcenter Kleve, de Barmer Krankenkasse, de Deutsche Rentenversicherung Rheinland en de vakbonden (FNV, CNV en DGB) uit beide landen aanwezig.

Het spreekuur is bedoeld voor toekomstige, huidige en voormalige grensgangers die vragen hebben over bijvoorbeeld het Duitse pensioenstelsel, de zorgverzekering, ouderschapsverlof of kinderbijslag. Ook mensen die van plan zijn om naar Duitsland te verhuizen of er willen gaan studeren, krijgen persoonlijk advies.

Data en contact

Het inloopspreekuur wordt gehouden op dinsdag 27 mei van 9.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve). Aanmelding vooraf is niet nodig. Wie zich op een ander tijdstip wil laten adviseren, kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of per mail aan gip@euregio.org contact opnemen met het GrensInfoPunt.

Andere spreekuren

Naast het grensgangersspreekuur biedt het GrensInfoPunt Rijn-Waal nog meer spreekuren aan. Elke maandag en donderdag zijn bij de Euregio Rijn-Waal experts van het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank aanwezig om vragen over sociale zekerheid, pensioenen en gezinstoeslagen te beantwoorden. Een afspraak maken is mogelijk door te bellen met +49 (0)2821 793079 of een mail te sturen naar gip@euregio.org.

Het EURES-team Rijn-Waal organiseert bovendien twee keer per maand een speciaal spreekuur voor mensen die vragen hebben over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Het eerstvolgende spreekuur is op 5 juni bij de Agentur für Arbeit in Kleve (Hoffmannallee 11, 47533 Kleve), gevolgd door een spreekuur op 12 juni bij UWV in Doetinchem (Terborgseweg 156, 7005 BD Doetinchem). Beide spreekuren duren van 9.00 tot 13.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich door middel van het contactformulier op www.grenzarbeit.eu/erw/nl/ aanmelden.

In aanvulling daarop wordt elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur een vakbondenspreekuur bij de Euregio Rijn-Waal gehouden. Hier beantwoorden vertegenwoordigers van de vakbonden FNV, CNV en DGB vragen over arbeidsomstandigheden, sociaal beleid en gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Een afspraak maken is mogelijk via +49 (0)2821 793079 of gip@euregio.org.

Een overzicht van alle spreekuren is te vinden op www.grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/.