Een Duitse webwinkel: stap voor stap de Duitse markt op

Ook in Duitsland groeit het aantal online consumentenaankopen. De omzet is de laatste jaren met zo’n 4% gegroeid. Met meer dan 81 miljoen inwoners is Duitsland de grootste consumentenmarkt van Europa. De e-commerce-markt is hier groot en blijft groeien. Dit biedt goede kansen voor Nederlandse bedrijven.

Ervaring van Knipengoshop.nl
Begin december had ik een leuk gesprek met Maurice Startman van Kabooo.nl en knipengoshop.nl, twee webshops voor haarverzorgingsproducten. In juni is zijn bedrijf verhuist naar een compleet nieuwe bedrijfshal. Hij was in zijn vorige bedrijfspand al snel uit zijn jasje gegroeid. Het bedrijf is nu klaar voor de toekomst en wil verder groeien (zowel nationaal als internationaal) met de webshops.

De groei van het bedrijf is relatief hard gegaan. Wat in 2013 begon in een kleine ruimte boven één van de kapperszaken is intussen uitgegroeid naar een bedrijfshal van 400 m2. Inmiddels heeft Startman zes werknemers in dienst die zorgen voor het picken van de orders, bijhouden van de producten en productomschrijvingen van de webshop, marketing, social media, administratie etc. Het bedrijf is begonnen met de webshop Knipengoshop.nl en heeft inmiddels ook een exclusievere webshop Kabooo.nl. De webshops zijn momenteel actief in Nederland, België en sinds kort ook in Duitsland. Met name Duitsland is erg lastig om  binnen te komen als buitenlandse webshop.

Een bedrijfsnaam voor over de grens
In eerste instantie heette de webshop Knipengoshop.nl maar omdat dit internationaal niet duidelijk is, is er voor de internationale markten gekozen voor Kabooo.com. De domeinnaam is geregistreerd bij DENIC, een non-profitorganisatie, die in Duitsland verantwoordelijk is voor alle internet domeinnamen. Kabooo is een fantasienaam en is een naam die ook internationaal goed “bekt”.

Online betalen
Duitsland kent verschillende mogelijkheden voor het betalen van online aankopen. Zo worden met name de klassieke betaalmethoden nog veel aangeboden. Denk aan vooruitbetaling, onder rembours en betalen op rekening.

Op dit moment is betalen via Paypal het populairst, 35% van de online betalingen in Duitsland gaat via Paypal. 29 procent gaat op rekening, 18 procent via credit card, 17 procent via automatische incasso en 2 procent onder rembours. Slechts 3 procent van de betalingen verloopt via Sofortüberweisung, de Duitse tegenhanger van het Nederlandse iDeal.  Kabooo maakt gebruik van de volgende betaalmethodes: Sofort Banking, Paypal, creditcard, Giropay en Rechnung Klarna. Kopen op rekening wekt bij Duitsers veel vertrouwen en het kan veel conversie schelen als dit niet wordt aangeboden.

Anne Marie Startman KvKOver de auteur

Anne Marie Startman werkt als adviseur bij de Kamer van Koophandel en beantwoord vragen van ondernemers op het gebied van internationaal zakendoen, importeren en exporteren van goederen, export- en oorsprongsdocumenten, invoerrechten, douanewetgeving en wet- en regelgeving. Ze is gespecialiseerd in de Duitse markt, het starten van een (internationale) webshop en bouwen in Duitsland.
Contact: annemarie.startman@kvk.nl

 

 

X