De gemeente Enschede goes east: de grootste stad van Overijssel wil de banden aanhalen met de Duitse buren. Sinds anderhalf jaar is er daarom bij de gemeente een ‘Duitslandteam’ actief. Dit team zet zich in voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van economie, arbeid en onderwijs. Iedere maand verschijnt er een interview met een van de leden van het Duitslandteam op AHA24x7. Dit keer is het de beurt aan Melanie Brueker, Adviseur Werk bij Werkplein Twente.
Leveren van maatwerk
Sinds eind 2014 ligt voor Melanie als Adviseur Werk de focus volledig op Duitsland. “Ik bezoek bedrijven rechtstreeks, maar ga ook langs bij uitzendorganisaties. Daarnaast krijg ik via andere bedrijven soms ook leads binnen.” Werkplein Twente organiseert daarnaast diverse activiteiten om werken in Duitsland te promoten onder Nederlandse werkzoekenden. “We staan met een eigen stand op banenbeurzen en organiseren speeddates. Daar spreken we mensen die interesse hebben in werken in Duitsland. Maar soms zijn er drempels, zoals het niet spreken van de Duitse taal. Voor deze werkzoekenden bieden we taalklasjes.” Het bieden van maatwerk is volgens Melanie het belangrijkste. “Je moet per persoon kijken wat iemand kan en nodig heeft. Niet voor iedereen is werken in Duitsland rendabel. Eén keer in de twee weken organiseren we op het Werkplein een spreekuur met de Euregio. Hier plannen we werkzoekenden voor in. Zij krijgen dan de mogelijkheid vragen te stellen over werken in Duitsland, hoe dat zit met de belasting, het ziekenfonds, etc. Uiteindelijk wil je niet dat mensen erop achteruitgaan.”
Succesvol aan het werk in Duitsland
Inmiddels heeft Melanie al meerdere successen geboekt. Zowel voor jong als oud. Ze vertelt: “Een man van in de vijftig zat al ruim zes jaar in de bijstand. Bij veel sollicitaties viel hij door zijn leeftijd buiten de boot. Ook in Duitsland dacht de man niet aan het werk te komen.” Melanie stuurde zijn cv door naar haar contactpersoon bij de Duitse uitzendorganisatie Westfalia.” Hij kon op gesprek komen en werd daarna al direct voorgesteld aan een werkgever. Die wilde de man ondanks zijn leeftijd graag een baan aanbieden. “Nadeel was dat de werkzoekende wel een rijbewijs had, maar geen auto. We sloten voor twee maanden een overeenkomst met SmartCab. Na die twee maanden belde de werkgever dat hij zo tevreden was, dat hij het contract van het uitzendbureau wilde overnemen en de man een vast contract aanbood. Dit was voor Werkplein Twente de reden de man een bedrag te geven voor het kopen van een klein autootje. De man is nu volledig uit de uitkering.”
Vergroten marktkansen
Het verschil in wet- en regelgeving tussen de twee landen vormt soms een struikelblok. “Daardoor kan een plaatsing mislopen. Iemand die gemotiveerd is en bereid is in Duitsland te werken, wil je zo snel mogelijk plaatsen. Zodat diegene ook bereid blijft. Het zou fijn zijn als je sneller met elkaar kunt schakelen”, aldus de Adviseur Werk. Melanie hoopt in de toekomst nog meer werkzoekenden rechtstreeks te plaatsen bij Duitse werkgevers. “Dat heb ik echter niet helemaal zelf in de hand. Iemand moet ook wel echt de kansen zien en zelf willen. Werken in Duitsland voelt vaak nog als een drempel, terwijl Duitse werkgevers over het algemeen altijd de intentie hebben je voor langere tijd aan te nemen. Als je het goed doet, heb je tot aan je pensioen een baan. Maar ook vergroot een baan in Duitsland je kansen voor werken in Nederland. Solliciteren naar een baan hier gaat immers beter vanuit een Duitse baan dan vanuit een uitkering.”