De belastingaangifte bezorgt menigeen elk jaar weer hoofdbrekens, ook bij onze oosterburen. De belastingaanslag, in het Duits ´Steuerbescheid´, zorgt in veel gevallen voor een nog diepere frons in het voorhoofd. In bijna twee derde van de gevallen blijkt deze namelijk niet te kloppen, zo blijkt uit een statistiek van het Bundesfinanzministerium, het Duitse ministerie van Financiën.
In 2015 werd bijna 3,5 miljoen keer bezwaar gemaakt tegen de definitieve aanslag. 22,4 procent van de bezwaren werd door de indieners ingetrokken, omdat ze inzagen dat hun bezwaar onterecht was en 13,1 procent van de bezwaren werd door de Duitse belastingdienst afgewezen. In maar liefst 64,5 procent van de gevallen bleken de bezwaren echter gerechtvaardigd en hoefde er onder de streep uiteindelijk minder belasting te worden betaald. Winst voor de portemonnee dus.
Waardoor komt het dat de Steuerbescheide in zoveel gevallen niet kloppen? AHA24x7.com vroeg het aan Jan Hartmann, belastingadviseur bij belastingadviesbureau en advocatenkantoor Heisterborg International. “De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. In veel gevallen beschikt het Finanzamt niet over volledige informatie, maar steeds vaker spelen ook technische zaken een rol. Informatie van banken, verzekeringsmaatschappijen, officiële instanties en werkgevers wordt steeds vaker digitaal doorgegeven. Bij de dataoverdracht ontstaan vaak fouten die vervolgens automatisch worden doorgegeven. Tot ze uiteindelijk in de belastingaanslag zichtbaar worden.” In de resterende gevallen zijn de meningen over de gegrondheid van de bezwaren verdeeld. “Hier is het dan noodzaak om grondig onderzoek te doen en de juiste argumenten te vinden om de aanslag te laten aanpassen”, aldus Hartmann.