Checklijst voor de aankoop van een pand in Duitsland

Foto: Rainer Sturm / pixelio.de

Of de aankoop van een eigen woning in Duitsland een goede investering wordt, hangt af van een grondige voorbereiding en de juiste beslissingen van de koper. Advocatenkantoor STRICK zet de belangrijkste punten bij de aankoop van Duits vastgoed op een rijtje.

Wie in Duitsland met het idee speelt een huis of een kavel te kopen, doet er goed aan van tevoren zijn financiële mogelijkheden even op een rijtje te zetten. En naast het financiële aspect zijn er nog een aantal andere punten waarop moet worden gelet. Vooraleerst moet een koopaspirant weten dat Duitse kredietinstituten in de regel maximaal 80% van het benodigde bedrag financieren. En bedenken dat het met de koopsom alleen niet gedaan is. De bijkomende kosten kunnen al naar gelang de locatie snel oplopen naar een toetje van 12%. In de deelstaat Nordrhein-Westfalen bijvoorbeeld bedraagt alleen de overdrachtsbelasting al 6,5%.

Bijkomende kosten zijn ook de makelaarsprovisie, notariskosten en de kosten voor de registratie in het Grundbuchamt van de gemeente. Wie dus een huis ter waarde van pakweg € 250.000 op het oog heeft, moet rekening houden met zo’n € 30.000 aan bijkomende kosten. Een stuk moeilijker vooraf te calculeren valt een mogelijk noodzakelijke verbouwing en modernisering van een bestaand pand. Hiervoor is vakkundig advies door een ervaren aannemer of architect zeker raadzaam, maar het verdient ook aanbeveling voor onverhoeds noodzakelijke investeringen nog wat financiële speling te hebben.

Gewenste eigenschappen van een object overwegen
Bij de keus van een object speelt natuurlijk ook de ligging een belangrijke rol. Voor oudere mensen is een goede medische infrastructuur van belang, jonge mensen met kinderen letten vooral op de nabijheid van scholen en opvangmogelijkheden. Wie zijn eigendom wil verhuren, moet dan ook de demografische ontwikkeling in de regio in acht nemen. Wie een huis of een woning koopt, doet er bovendien goed aan van tevoren grondig te overwegen welke eigenschappen het gewenste object moet hebben. Een compromis is snel gemaakt, maar veel bouwkundige aanpassingen achteraf zijn vaak met een hoop rompslomp verbonden.

Daarnaast wordt efficiënt energieverbruik steeds belangrijker. Sinds 2009 moet bij iedere verkoop van een huis een energielabel worden overhandigd. Maar niet alleen kennis van het energieverbruik is van belang. Het is ook zinvol inzage te nemen in bouwtekeningen, verbouwingsdocumentatie en oppervlakteberekeningen, in de afschriften van de vaste kosten van een object en het uittreksel van het Grundbuchamt. Vooral bij oudere panden zijn een aantal van deze documenten vaak niet beschikbaar.

X