Nederland levert steeds meer landbouwgoederen aan Duitsland. Het gaat hierbij vooral om bloemen en planten, groenten, kaas, veevoer en levende dieren. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Internationaliseringsmonitor van het CBS.
We berichten eerder deze week al dat Nederland voor Noordrijn-Westfalen (NRW) de belangrijkste handelspartner is, maar andersom geldt hetzelfde. Vorig jaar ging er voor 37 miljard euro aan goederen naar NRW, dit is meer dan naar geheel Frankrijk (34 miljard). De omstandigheden zijn NRW dan ook zeer gunstig gezind: de deelstaat grenst direct aan Nederland, heeft via de Rijn een uitstekende waterverbinding met ons land en bezit ook nog eens de grootste economie van Duitsland.
Export landbouwgoederen neemt sterk toe
Vooral de export van landbouwgoederen naar Duitsland is toegenomen. Tussen 2010 en 2015 steeg de export van agrarische producten naar Duitsland met maar liefst een kwart naar 3 miljard euro. Hiervan gaat meer dan een derde naar Noordrijn-Westfalen (5,5 miljard). Hierna volgen Nedersaksen (2,1 miljard), Baden-Württemberg (1,7 miljard), Beieren (1,3 miljard) en Hamburg (0,7 miljard). Duitsland importeert vooral bloemen en planten uit Nederland, deze productgroep kent ook de sterkste groei in 2015. Daarna volgen groenten, kaas, veevoer en levende dieren als meest naar Duitsland geëxporteerde landbouwproducten.
Grote verschillen tussen deelstaten
De Nederlandse export verschilt echter sterk tussen de Duitse deelstaten. In Noordrijn-Westfalen belandt 43 procent van de totale export naar Duitsland, daarna volgt Baden-Württemberg met 15 procent en Beieren met 10 procent. Nederland exporteert het minst naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en Saarland (beide 0,6 procent). Veel Nederlandse minerale brandstoffen, zoals aardolieproducten, komen terecht in NRW, Hamburg en Hessen. Naar Berlijn worden vooral industriële producten geëxporteerd en Beieren is de enige deelstaat waarbij machines en vervoermaterieel toonaangevend zijn in de import uit Nederland. Daarnaast importeren zes Duitse deelstaten vooral voedings- en natuurproducten uit Nederland.
Lees meer bij het CBS.