Kategorien Business Culture News

Dankzij coproductieverdrag steeds meer Nederlands-Duitse films

De Duitse en Nederlandse filmindustrie werken steeds vaker samen. Dit is onder meer het gevolg van het coproductieverdrag dat vorig jaar februari door OCW-minister Jet Bussemaker werd gepresenteerd tijdens het filmfestival Berlinale in Berlijn. Ook kunnen Nederlandse en Duitse filmmakers profiteren van twee financiële regelingen voor internationale coproducties.

Dankzij het coproductieverdrag dat in februari 2015 in Berlijn werd gepresenteerd, is de regelgeving rond Nederlands-Duitse producties versimpeld. Het verdrag is voorbereid door het Nederlands Filmfonds en zijn Duitse tegenhanger Filmförderungsanstalt (FFA). Bovendien kunnen filmmakers profiteren van de bestaande cash-rebate-regeling, waardoor een deel van de productiekosten worden vergoed. Ook heeft het Nederlands Filmfonds een speciaal ontwikkelingsfonds voor kinder- en jeugdfilms opgericht in samenwerking met de Mitteldeutsche Medienförderung (MDM), het filmfonds van de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Er zijn plannen om dit ontwikkelingsfonds ook uit te breiden naar andere deelstaten.

Vijftig coproducties

Volgens Ellis Driessen van het Filmfonds groeit het aantal bilaterale coproducties. “In de afgelopen tien jaar zijn er 50 coproducties gerealiseerd waarbij Nederland en Duitsland betrokken waren”, vertelt ze aan het Duitsland Instituut. Het Nederlands-Duitse kinder- en jeugdfilmfonds heeft tot nu toe vijf coproducties opgeleverd. In de eerste helft van 2016 kregen de films ‘Totem’ en ‘Kung Fu Lion’ in totaal 33.500 euro.

De macht van de omroepen

Het Nederlandse productiebedrijf Lemming Film heeft inmiddels een Duits zusterbedrijf in Hamburg opgericht: Hamster Film. Volgens Leontine Petit, eigenaar van Lemming Film, moeten filmproducenten strategisch te werk gaan. Iedere deelstaat heeft zijn eigen specialisme. Je moet goed zoeken naar de juiste coproducent. Petit noemt wel een nadeel van de Duitse filmsector: “Lastig is dat er alleen hele grote films zijn, en films in de marge. Een middenklasse is er niet. Verder is ook de macht van omroepen gigantisch. Zij hebben steeds minder interesse in films, steeds meer in series. In Duitsland liggen de TV- en filmwereld ver uit elkaar.”

Lees verder op Duitslandweb.