Europees Parlement stemt tegen Duitse tolheffing

Het plan van het Duitse kabinet om tol te heffen op de Duitse autosnelwegen kan op steeds meer verzet rekenen. Op 15 maart stemde het Europees Parlement tegen de tolheffing met 510 tegen 126 stemmen. De Duitse Bondsraad (vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer) keurde het plan afgelopen week ook af. De geplande tolheffing is in strijd met het EU-recht, omdat Duitse chauffeurs de kosten kunnen aftrekken van de verkeersbelasting, en buitenlandse chauffeurs niet.

De jarenlange pogingen om de grens tussen beide buurlanden te slechten, worden door de tolheffing ernstig tegengewerkt, aldus de tegenstanders. EU-Parlementariërs Wim van de Camp en Jeroen Lenaers (CDA) vinden dat het wetsvoorstel strijdig is met het idee van een Europese interne markt, waarbij mensen zich intensief over de grens verplaatsen om te wonen en te werken. Bovendien willen ze niet wachten tot een Europese rechter over een paar jaar de wet naar de prullenbak verwijst. “Voorkomen is beter dan genezen”, aldus de CDA’ers.

Ook Duitse bedrijven in het grensgebied zijn niet blij met de tolplannen. Airport Weeze, dat vlak over de Nederlands-Duitse grens ligt, trekt jaarlijks 250.000 passagiers uit de regio Arnhem-Nijmegen. “Ik zou boos zijn als Arnhemmer als ik ineens tol moet betalen,” zegt manager Ludger van Bebber tegen Omroep Gelderland. Ook Wunderland Kalkar is bezorgd. Het pretpark annex hotel- en congrescentrum trekt veel Nederlandse dagjesmensen en heeft al een route uitgestippeld hoe bezoekers via kleine wegen het pretpark kunnen bereiken. Wat weer zorgt voor extra drukte op de binnenwegen. Secretaris Sjaak Kamps van Euregio Rijn-Waal in Kleve vindt de tolplannen funest voor de bevordering van het grensoverschrijdende wonen en werken.