Hand in hand werken aan Europa

Hand in hand werken aan Europa

Het Duitse arbeidsbureau Bundesagentur für Arbeit verlengt de grensoverschrijdende samenwerking van de arbeidsbemiddelingsorganisaties van België, Nederland en Duitsland en andere instellingen die de grensoverschrijdende mobiliteit en de grensoverschrijdende arbeidsmarkt steunen.

Wonen in België, werken in Duitsland, studeren in Nederland: de grenzen spelen – bijna – geen rol meer. De Euregio’s Maas-Rijn, Rijn-Maas-Noord, Rijn-Waal en Gronau werken al geruime tijd praktisch nauw samen op het gebied van arbeidsbemiddeling, beroepskeuzebegeleiding, studieadvisering en advisering in het sociale zekerheids-, arbeids- en belastingrecht van elkaars buurlanden. De Europese Unie steunt deze samenwerking. Op 16 april 2018 heeft het Bundesagentur für Arbeit NRW in het kantoor van de Euregio Rijn-Waal in Kleve een bindende samenwerkingsovereenkomst met 21 arbeidsmarktinstellingen uit de buurlanden Nederland en België opnieuw met een jaar verlengd.

Samen naar een open Europa

„Het drie landen omspannende project voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling is een echte successtory aan het worden“, vertelt Torsten Withake, secretaris arbeidsmarktmanagement van de regionale directie Noordrijn-Westfalen van het Duitse Bundesagentur für Arbeit. „In de GrensInfoPunten en de servicebureaus voor grensoverschrijdende bemiddeling werken collega’s uit Nederland, België en Duitsland hand in hand. Zij bieden adviezen, bemiddeling en voorlichting over werk, studie en opleidingen, maar ook over belasting-, sociale zekerheids- en arbeidsrecht. Sinds de start van het project in januari 2015 is de begroting met bijna 300.000 euro toegenomen tot 945.000 euro en het aantal partners uitgebreid van 16 tot 21. Hier wordt elke dag gewerkt aan een open Europa“.

GrensInfoPunten

De GrensInfoPunten en de servicebureaus voor grensoverschrijdende bemiddeling zijn de kern van de door de Europese Unie gesteunde overeenkomst. Nederlanders, Belgen en Duitsers krijgen hier voorlichting, adviezen en ondersteuning op het gebied van arbeidsbemiddeling, beroepskeuze, studiekeuze of het sociale zekerheids-, belasting- of arbeidsrecht van de buurlanden. Daar hoort ook de erkenning bij van in het buurland gevolgde en afgeronde beroepsopleidingen. Er zijn momenteel al GrensInfoPunten in Aken, Kerkrade-Herzogenrath, Mönchengladbach, Kleve, Gronau, Maastricht en Maasmechelen. Daarnaast zijn er in KerkradeHerzogenrath, Gronau en Maastricht ook servicebureaus voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling. Van deze ‚loketten‘ zijn er nog meer gepland.

Geplande maatregelen

Een van de overeengekomen maatregelen in Duitsland, België en Nederland is de grensoverschrijdende uitbreiding en de aanpassing van de communicatienetwerken, waaronder de uitbreiding van het social media-aanbod. Verder wordt er gewerkt aan de afstemming van vraag en aanbod op de arbeids- en opleidingsmarkt in de grensregio, de uitbreiding van de adviesmogelijkheden aan grenspendelaars, de intensivering van de studieadvisering, de versnelde erkenning van in het buurland gevolgde en afgeronde studies en beroepsopleidingen en de kwalificering van adviseurs/deskundigen.

Naast het Bundesagentur en zijn lokale bureaus in Aachen-Düren, Krefeld, Mönchengladbach, Wesel, Coesfeld en Rheine zijn de volgende instellingen uit België, Nederland en Duitsland partner:

EUREGIO Gronau

Euregio Rijn-Waal

euregio rijn-maas-noord

Euregio Maas-Rijn

VDBA Limburg (Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling)

UWV Limburg ADG / Arbeitsamt der Deutschsprachigen Gemeinschaft Eupen (arbeidsbemiddeling Oost-België)

Le Forem (arbeidsbemiddeling Wallonië)

Stichting Samenwerkende Kamers van Koophandel en economics,

DGB (koepelorganisatie Duitse vakbonden) district NRW,

I.V.R. EURES (Belgische vakbondsfederatie)

Gemeente Maastricht/GrensInfoPunt Maastricht

Zweckverband Region Aachen/GrensInfoPunt Aachen-Eurode)

Start People (uitzendorganisatie, Nederland)

X