De Europese Commissie wil de Europese landen zelf laten kiezen of ze in de zomer- of wintertijd willen leven. Dat zou er in theorie voor kunnen zorgen dat er een uur tijdverschil tussen Nederland en Duitsland ontstaat.
De gemeente Enschede, die sterk op Duitsland gericht is, maakt zich hierover ernstig zorgen. Volgens Onno van Veldhuizen, burgemeester van de grensstad, gaat een tijdverschil tussen beide landen grote problemen opleveren. Hij geeft als voorbeeld een gezin met kinderen waarvan de ene ouder in Nederland werkt en de andere in Duitsland. De kinderen moeten naar school gebracht worden en opgehaald worden. Met een tijdverschil van een uur tussen Nederland en Duitsland gaat dat lastig worden.
Extra kosten en miscommunicatie
Ook Martin Nieuwmeijer, directeur van Flexxolutions, maakt zich zorgen. Met medewerkers en vestigingen in Nederland en Duitsland vreest hij extra kosten en miscommunicaties: de medewerkers in de Duitse vestigingen zouden bij een tijdverschil bijvoorbeeld op een ander tijdstip beginnen en ophouden dan de medewerkers in de Nederlandse vestigingen. Dat leidt tot praktische problemen.
België en Luxemburg
Nederland heeft aangegeven dezelfde tijd te willen hebben als België en Luxemburg. Van Veldhuizen hoopt echter dat ook naar onze oosterburen wordt gekeken. Volgens hem zijn deelstaten als Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen ‘zeker’ gevoelig voor de argumenten vanuit Nederland. Dan zijn er echter nog veertien Duitse deelstaten over, die allemaal andere belangen hebben. Nieuwmeijer hoopt dan ook dat Duitsland als eerste een besluit neemt over de tijdsaanduiding, zodat andere landen zich daarbij kunnen aansluiten.