De provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Overijssel en het ministerie van Verkeer in Noordrijn-Westfalen gaan samen het grensoverschrijdende personen- en goederenvervoer over weg, water en spoor verbeteren. De partners willen de grensbarrières op dit gebied zoveel mogelijk wegnemen.
Om dit te bereiken ondertekenden de vijf provincies en het Duitse ministerie op 25 februari 2019 een gezamenlijke werkagenda mobiliteit en verkeer. De gedeputeerden Conny Bieze (Provincie Gelderland), Eric Geurts (Provincie Limburg), Christophe van der Maat (Provincie Noord-Brabant), Bert Boerman (Provincie Overijssel), Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland) en minister Hendrik Wüst (Noordrijn-Westfalen) zetten hun handtekening onder de werkagenda.
Verbetering van grensoverschrijdend spoorvervoer
Een belangrijk punt op de werkagenda is de verbetering van het grensoverschrijdend spoorvervoer op de korte afstand. De partners willen de frequentie van de verbinding van Dortmund naar Enschede verhogen en de verbinding Münster-Enschede elektrificeren en deze doortrekken naar Zwolle. Ook de verbinding Eindhoven-Venlo-Düsseldorf staat op de spooragenda, met ambities tot uitbouw naar Den Haag/Rotterdam. Een ander aandachtspunt is de IC van Amsterdam/Schiphol via Eindhoven-Heerlen en het doortrekken daarvan tot aan Aken-Keulen. Op de lange afstand moeten de Intercityverbindingen Amsterdam-Arnhem-Düsseldorf-Keulen-Frankfurt en de treinverbinding tussen Amsterdam-Hengelo-Osnabrück-Berlijn worden verbeterd.
Grensoverschrijdend busvervoer en snelfietsroutes
Busverbindingen en steekvervoer zijn in vele grensregio’s een essentiële pijler voor de arbeidsmobiliteit, bevordering van recreatie en de bereikbaarheid van onderwijsinstellingen. De partners willen zich daarom sterk maken voor de realisatie en uitbreiding van grensoverschrijdende busverbindingen, zoals die van Aalten naar Bocholt en van Nijmegen naar Kleve. Ook op het gebied van (e-)ticketing moeten er stappen worden gemaakt.
Snelfietsroutes, zoals de Euregio Radschnellweg, moeten verder ontwikkeld worden. Hiermee kan een bijdrage worden geleverd aan een duurzame grensoverschrijdende mobiliteit en de versterking van de grensregio als geheel op toeristisch en economisch vlak.
Binnenscheepvaart als belangrijk speerpunt
In de intentieverklaring tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen van 19 november 2018 vormt de binnenscheepvaart een belangrijk speerpunt. De partners zijn overeengekomen te zullen onderzoeken of en hoe de partners van deze werkagenda een bijdrage aan de realisatie kunnen leveren. Hierbij kan gedacht worden aan de uitwisseling van ervaringen over de aanpak van duurzaamheid en de implementatie van alternatieve brandstoffen.
Vervoer over de weg
De weg is nog steeds de meest gebruikte transportweg binnen de Nederlands-Duitse infrasamenwerking. Om te zorgen dat deze zo goed en efficiënt mogelijk kan worden benut zijn gezamenlijke inspanningen nodig. Dat geldt onder meer voor een goede afstemming van het beheer, de uitbouw en het verkeersmanagment aan weerszijden van de grens.
Logistieke hotspot
Nederland en Noordrijn-Westfalen vervullen binnen Europa samen een toonaangevende rol op het gebied van transport en logistiek. Het is van groot belang om deze positie nu en in de toekomst te behouden en ook op de lange termijn Europees en wereldwijd concurrerend te blijven. Om dit te bewerkstelligen moeten pilots over de verbetering van het parkeren van vrachtwagens langs de corridors worden gestart. Ook moet er kennis over logistieke concepten, in het bijzonder omtrent de verbinding tussen de zeehavens en het achterland, worden uitgewisseld.
Zinvolle uitwisseling van ervaringen
Mobility as a Service (MaaS), mobiliteitsoplossingen aangepast op de individuele gebruiker, speelt in de huidige tijd een steeds grotere rol. De partners zijn het er dan ook over eens dat een uitwisseling van ervaringen met nieuwe mobiliteitsconcepten zinvol is. Dat geldt ook voor het beschikbaar stellen van naadloos aansluitende reis- en verkeersinformatie voor het individuele en openbaar vervoer.
Smart mobility als kans én uitdaging
Smart mobility biedt grote kansen voor de toekomst, maar vormt tegelijkertijd een flinke uitdaging. De partners hebben in het kader van Mobility NL-NRW de werkgroep ´Smart Mobility Solutions’ ingericht, waarin een regelmatige uitwisseling en een grensoverschrijdende afstemming over dit onderwerp plaatsvindt.
De volledige tekst van de werkagenda is hier te vinden.