Patiënten die een beroerte hebben gehad en in Kreis Kleve behandeling nodig hebben, kunnen deze nu ook in het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen krijgen. Het Radboud UMC en de Föhrenbachklinik in Bedburg-Hau ondertekenden daartoe op 20 mei een samenwerkingsovereenkomst.
De samenwerking bestaat al sinds 2009, maar nu werd deze ook officieel op papier gezet. Ook werd duidelijk vastgelegd wie wanneer welke stap precies uitvoert.
‘Tijd = hersenen’
In het contract is afgesproken dat patiënten die een beroerte hebben gehad en in Kreis Kleve behandeld worden, in noodsituaties ook van moderne behandelingsmethoden in Nederland gebruik kunnen maken. Wanneer in het Radboud UMC voor bepaalde symptomen dus betere behandelingsmethoden voorhanden zijn, kunnen patiënten uit Kleve zonder problemen daar behandeld worden. En dat levert grote voordelen op, aldus afdelingshoofd dr. Christoph Baumsteiger van de Föhrenbachklinik: “Bij patiënten die een beroerte hebben gehad wordt vaak gezegd ‘tijd = hersenen’. Daarom moeten we hand in hand samenwerken.” Afhankelijk van de woonplaats van de patiënt kan er namelijk een tijdswinst van wel 35 minuten behaald worden. De artsen uit het Nijmeegse ziekenhuis kunnen omgekeerd gebruikmaken van de expertise van de collega’s van de Föhrenbachklinik.
Nog intensievere samenwerking
In de toekomst moet de samenwerking tussen beide ziekenhuizen nog intensiever worden. Daarvoor willen de Nederlandse en Duitse artsen een aanvraag voor een INTERREG-subsidie indienen.
Lees verder bij de Rheinische Post.