Kategorien Education News

Aan boord van het varende klaslokaal: natuur ontdekken vanaf het water

Ongeveer 40 basisschoolleerlingen van de Duitse basisschool Uelsen waren een ochtend met het varende klaslokaal op de Vecht op pad. Onder begeleiding van de leerkrachten en de Natuurrangers werd er aan boord veel gevist, onderzocht en gespeeld.

Waar kunnen lessen over dieren en planten beter plaatsvinden dan buiten, in de natuur? Waar men de lokale flora en fauna kan aanraken, de mouwen kan opstropen en op ontdekkingstocht kan gaan? Dit is precies wat ongeveer 40 basisschoolleerlingen van de basisschool Uelsen op 17 juni aan boord van de Vechtzomp hebben gedaan.

Dierenhuiden en eierschalen

Om 8.30 uur klom de eerste groep leerlingen bij het Heimathaus in Laar op de Vechtzomp, een replica van een historisch platbodemschip uit het Vechtdal. Naast de leerkrachten werd de schoolklas begeleid door twee natuurrangers. Tijdens een twee uur durende reis legden de rangers de leerlingen aan de hand van dierenhuiden en eierschalen uit welke dieren er in de directe omgeving van de Vecht te ontdekken zijn. De jonge onderzoekers mochten zelf ook de handen uit de mouwen steken en gingen met netten op zoek naar kleinere dieren, zoals insecten. Met behulp van loepen en identificatiekaarten konden ze vervolgens leren wat er in hun netten verstrikt was geraakt. Na twee uur rijden mocht de volgende klas het spannende pad langs de Vecht op.

Een heel bijzondere leerervaring, vond docente mevrouw Stegemeyer: “Zelf vaar ik voor het eerst met een klas mee. Mijn collega’s hebben al verteld dat het een prachtige activiteit is voor kinderen.” Het begeleidende lesmateriaal vindt ze heel handig.

Tweetalig lesmateriaal

Een bijzonder aspect van de Vechtzompen Educatie is de grensoverschrijdende aanpak. Sinds dit jaar varen de zompen zowel in Nederland als in Duitsland met gezamenlijk ontwikkeld en tweetalig lesmateriaal. De grensoverschrijdende aanpak is ook merkbaar in de opleiding: de Duitse en Nederlandse rangers hebben dezelfde opleiding gevolgd, met dezelfde inhoud. Door het project leren ook de jongere generaties op een speelse manier dat men in het Vechtdal meer gemeen heeft dan vaak wordt aangenomen.

Op een speelse manier kennismaken met de natuur

Het doel van het varende klaslokaal is om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de lokale natuur en omgeving en hen op een verantwoorde manier ermee om te laten gaan. Dat doel is bij deze leerlingen zeker bereikt. Ranger Alexa Baldehaar, die op de vechtzomp meevaart, is ook enthousiast over het concept van het varende klaslokaal: “Het is zo boeiend om te zien hoe de kinderen op deze manier bezig zijn met dieren en planten en er duidelijk plezier in hebben.”

De Educatie-zompen maken onderdeel uit van het grensoverschrijdende INTERREG-project LIVING-Vecht-Dinkel. Het richt zich op het verenigen van verschillende doelstellingen, zoals hoogwaterveiligheid, regionale economische ontwikkeling, milieubescherming en identiteit in het Vecht-Dinkel-systeem. Het deelproject Educatie-zomp wordt aan Duitse zijde door de Samtgemeinde Emlichheim geleid en begeleid en aan Nederlandse zijde door het Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Het project wordt inhoudelijk ondersteund door de Tierpark Nordhorn.