Onder het motto ‘Buren ontmoeten’ heeft het INTERREG V-A-EMR-project EMRLingua onder leiding van de Euregio Maas-Rijn sinds 2021 meer dan 12.000 leerlingen over taal- en landsgrenzen heen bijeengebracht, tientallen taaldocenten en scholen dankzij de Buurtaalconferentie in een netwerk samengebracht, het netwerk van Euregio(profiel)scholen met tientallen scholen uitgebreid en een nieuw drietalig multimediaal leerboek gecreëerd. Op 8 november organiseerde EMRLingua zowel de derde Buurtaalconferentie als het slotevenement van het project.
Op deze dag kwamen leerkrachten en onderwijsprofessionals uit de Euregio Maas-Rijn opnieuw bij elkaar om tijdens de derde Buurtaalconferentie de officiële certificering van dertien scholen als ‘Euregioprofielschool’ of ‘Euregioschool’ vieren en ervaringen uit te wisselen. Deze keer vond de conferentie plaats in België, in het klooster Heidberg in Eupen. De Duitstalige Gemeenschap van België verwelkomde de aanwezigen.
Successen
In iets meer dan twee jaar heeft het project meerdere successen geboekt:
- Er werden meer dan 12.000 leerlingen over taal- en landsgrenzen heen bijeengebracht dankzij projectmiddelen en het Euregionaal fonds voor onderwijsmobiliteit en projectfondsen,
- Het netwerk van Euregioscholen werd met tientallen scholen uitgebreid,
- Het project gaf leerkrachten in de EMR een kader om ervaringen en inzichten uit te wisselen en te netwerken, Er is een drietalig multimediaal geografieboek gemaakt dat zowel taaldocenten als docenten aardrijkskunde of geschiedenis met hun leerlingen kunnen gebruiken.
Dertien nieuwe Euregioprofielscholen
Na een welkomstwoord van de Belgische minister van Onderwijs Lydia Klinkenberg van de Duitstalige Gemeenschap werden de volgende scholen voor hun inzet voor Euregionaal taalonderwijs en levende interculturaliteit onderscheiden door minister Klinkenberg en Boris Preuss, ‘Abteilungsdirektor Schulabteilung’ in de Bezirksregierung Köln:
- Basisschool de Kleine Wereld Vaals;
- Charlemagne College (loc. Eijkhagen) Landgraaf;
- Robert-Schuman-Institut Eupen;
- Sint-Jans College Hoensbroek;
- Grotius College Heerlen;
- Sintermeertencollege Heerlen;
- Maria Sibylla Merian Gesamtschule Herzogenrath-Kohlscheid;
- Waldschule Städtische Gesamtschule Eschweiler;
- Paul-Julius-Reuter-Berufskolleg -Sek.II- Aachen;
- Campus de helix Maasmechelen;
- Heilig-Grafinstituut Bilzen (HGI Bilzen);
- Institut Saint-Joseph secondaire Welkenraedt;
- Institut Sainte-Thérèse d’Avila – Chênée.
‘GeoRegioEMR’: nieuw drietalig multimediaal geografieboek
In de middag kregen de leerkrachten in een drietalige workshop inzicht in het digitale leerboek GeoRegioEMR, dat dankzij het project is gecreëerd. GeoRegioEMR biedt tal van toepassingsgebieden, niet alleen voor het taalonderwijs, maar ook voor aardrijkskunde, geschiedenis, natuurwetenschappen en interculturaliteit. Elke leerling kan zijn eigen moeilijkheidsgraad kiezen in de verschillende hoofdstukken. GeoRegioEMR past zich namelijk aan het niveau van de leerlingen aan en kan dus gebruikt worden in lessen van basisschool tot middelbare school.
Bevordering buurtalenonderwijs
De bevordering van de buurtalen van de Euregio (Nederlands, Duits en Frans) staat centraal in het project. Het is de bedoeling dat leerlingen gemakkelijker toegang krijgen tot opleidingen en studies in de Euregio en tot de euregionale arbeidsmarkt. Daarom probeert de Euregio Maas-Rijn deze aanpak te verstevigen in een structurele samenwerking na afloop van het project. Ook voor Michael Dejozé, directeur van de Euregio Maas-Rijn, is dit een centraal thema: “De Euregio Maas-Rijn kan trots zijn op haar economie en haar netwerkinfrastructuur in het hart van Europa. Om dit netwerk in de toekomst verder te ontwikkelen, hebben we mensen nodig voor wie grenzen geen belemmering vormen. Dit betreft met name taalkennis en interculturele vaardigheden. Dit is waar ons EMRLingua-project om de hoek komt kijken. Want als je je (taal)buren van kindsbeen af begrijpt, neemt dit begrip alleen maar toe naarmate je verder opgroeit.”
Kansen en uitdagingen
“De Euregio wordt ook wel eens Europa in het klein genoemd. En dat klopt zeker. Als er geen grenzen zouden zijn, dan zou deze regio makkelijk kunnen concurreren met andere Europese economische hotspots. Deze economische positionering biedt naast kansen ook uitdagingen, waarbij taal één van de barrières is”, legt Elianne Demollin-Schneiders, gedeputeerde voor Nederlands-Limburg en verantwoordelijk voor onderwijs, uit. “EMRLingua heeft zich ingezet om deze beperking te minimaliseren en daarbij de mogelijkheid voor inwoners vergroot om over de grens heen en weer te kunnen studeren en werken. Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse van zowel de leraren als leerlingen is en dat steeds meer scholen willen meedoen.”