Kategorien Education News

Basisschoolscholieren leren spelenderwijs over Nederlands-Duitse wereld van bio-economie

We eten allemaal fruit en groenten omdat ze gezond zijn, maar waar komen bloemkool, bonen en aardappelen vandaan? En wat kunnen we doen met het afval dat overblijft, zoals de schillen? Deze vragen stonden centraal tijdens de eerste workshop die in het kader van het Nederlands-Duitse project ‘Bio-economie – Groene Chemie’ werd gehouden op basisschool De Lichtboei in Oostwold in de gemeente Oldambt.

De workshop werd georganiseerd door de ontwerpers Tjeerd Veenhoven uit Groningen en Kirsten Boers uit Utrecht. In totaal 29 kinderen uit een gecombineerde klas van groep 5 en 6 deden actief mee, stelden vragen en verfden met veel enthousiasme t-shirts met verf op basis van groenteschillen.

De kinderen leerden ook dat traditioneel plastic kan worden vervangen door plastic gemaakt van biologisch afval. Een speciaal voor deze workshop ontwikkeld kwartetspel gaf hen op een speelse manier meer inzicht in de wereld van de bio-economie. De kaarten zijn tweetalig, in het Duits en het Nederlands, zodat ze ook kunnen worden gebruikt om de Duitse taalvaardigheid te oefenen.

Binnenkort zullen op andere scholen in de grensregio soortgelijke workshops plaatsvinden.

Ontwikkeling van biobased materialen

In het project ‚Bio-economie – Groene Chemie‘ werken Nederlandse en Duitse ondernemers en kennisinstellingen uit de Eems Dollard Regio aan verschillende projecten omtrent de ontwikkeling van biobased materialen en een efficiënt gebruik van natuurlijke reststromen uit de land- en tuinbouw.