Belastingwijziging benadeelt grensarbeiders

Duitsers en Belgen die in Nederland werken, moeten mogelijk vanaf 2019 meer moeite gaan doen om aanspraak te maken op heffingskortingen in de Nederlandse inkomstenbelasting. Dit is het gevolg van een belastingwijziging die het Nederlandse kabinet wil invoeren, zo laat het Financieele Dagblad weten.

Het Nederlandse kabinet heeft een voorstel ingediend om de heffingskortingen in de inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen te beperken. Het gaat hier hoofdzakelijk om EU-ingezetenen, onder wie circa 80.000 Duitsers en Belgen. De Belgische vakbond ACV waarschuwt dat door de nieuwe regeling niet alleen grensarbeiders worden benadeeld, maar dat het ook slecht uitpakt voor Nederlandse werkgevers. Duitsers en Belgen zullen hierdoor mogelijk minder snel in Nederland gaan werken.

Buitenlandse belastingplichtigen kunnen nu nog van dezelfde heffingskortingen profiteren als Nederlanders. Naast de algemene heffingskorting en de arbeidskorting zijn dat de jongerengehandicaptenkorting, de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting. Buitenlandse werknemers bij wie achteraf blijkt dat ze geen recht hebben op deze kortingen, moeten de belasting die niet is ingehouden door werkgevers of een uitkeringsinstantie, alsnog betalen. Het kabinet wil deze regel omdraaien: buitenlandse belastingplichtigen krijgen niet automatisch meer de heffingskortingen (uitgezonderd de arbeidskorting), tenzij ze deze aanvragen. Dat kan door in Nederland aangifte inkomstenbelasting te doen.

De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de wetswijziging, het plan wordt dinsdag 12 december besproken in de Eerste Kamer.

Lees meer bij het Financieele Dagblad.