Beleidsforum: grenzen als bronnen van creativiteit

Beleidsforum: grenzen als bronnen van creativiteit

Op maandag 23 mei 2016 organiseert het Nijmegen Centre for Border Research van de Radboud Universiteit samen met de Euregio Rijn-Waal en Seinpost Adviesbureau BV het policy-forum ‘Borders as a Creative Resource’. Dit beleidsforum vindt plaats in het kader van het internationale onderzoeksproject Borders in Globalization.

BIG is een internationaal en innovatief netwerk van wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke partners (overheden, bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties) die zich bezighouden met grensproblematiek. Het netwerk wordt geleid door de Universiteit van Victoria en de Carlton Universiteit Ottawa in Canada en bestaat naast partners uit Noord-Amerika uit een aantal internationale consortia in alle delen van de wereld. De Radboud Universiteit, de Euregio Rijn-Waal en Seinpost Adviesbureau vormen het consortium aan de Nederlands-Duitse grens.

Het uiteindelijke doel van dit netwerk is de vergelijking van grensregio´s om zo een beter begrip van de effecten van en daarmee beleid voor grenzen te kunnen realiseren. In een tijd waar grenzen weer aan belang winnen, verbindt dit project de verschillende dimensies van grenzen met elkaar.

Het forum zal plaatsvinden bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve en wil een dialoog op gang brengen rond de thema’s economie, geschiedenis en cultuur, veiligheid, duurzaamheid en ‘governance’. In een plenaire ochtendsessie worden een aantal belangrijke ‘BIG’-thema’s geïntroduceerd. In de middag wordt in een aantal parallelle sessies op een interactieve manier verder gediscussieerd over deze thema’s.

Keynotes worden o.a. verzorgd door Henk van Houtum en Paul Sars (Radboud Universiteit, Nijmegen), Janna van Diepen (Staatskanzlei des Landes Nordrhein-Westfalen) en Stefan Jäger en Charlie Smink (vertegenwoordigers van Bundespolizei en de Koninklijke Marechausee). De interactieve sessies in de middag zullen worden geleid door o.a. Martin Guillermo (Association of European Border Regions), Mariska van der Giessen (Fontys Hogeschool, Venlo), John Bardoel (Seinpost Adviesbureau BV) en Jeroen Warner (Wageningen Universiteit). Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X