Bestelpraktijk via Amazon Dash Button niet geoorloofd in Duitsland

Eigenlijk wilde Amazon het de Duitse consument opnieuw een stuk gemakkelijker maken. Online bestellen via laptop of smartphone dat doen veel Duitsers al sinds jaren bij de populaire webwinkel die werkelijk ieder denkbaar product in een mum van tijd aan huis bezorgt. Maar met één simpele druk op de knop een bestelling plaatsen, dat was vorig jaar een nieuwtje. Eenvoudiger gaat boodschappen doen gewoon niet meer: met de Amazon Dash Button. Maar het Landgericht München I oordeelt dat de knop in strijd met de wet is, laat Henk Raijer van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater weten.

De Amazon Dash Button is een draadloos apparaat dat via wifi verbonden is met het netwerk van de user; de bestelknop is overigens alleen beschikbaar voor Amazon-Prime-leden. Elke Dash Button is gekoppeld aan een product naar keuze. Zodra de Button is geïnstalleerd maakt de consument de Button ergens in huis vast. Ziet de consument dat de voorraad van een product aan de lage kant is, is één druk op de knop voldoende om het product bij Amazon te bestellen. Voorbeeld: constateert pa ‘s ochtends bij het scheren in de badkamer dat zijn voorraad scheermesjes opraakt, dan kan hij met een druk op het knopje naast de spiegel zijn favoriete merk probleemloos nabestellen. Echter zonder hierbij te kunnen controleren, welke hoeveelheid hij bestelt en welk prijskaartje er aan de bestelling vastzit.

Controle van bestelling niet mogelijk

En dat is nu juist het probleem, vindt het Landgericht München I. Bij het online winkelen via de website van Amazon.de, wordt alvorens af te rekenen, nog eens gedetailleerd gespecificeerd wat de klant in zijn winkelmandje heeft gedeponeerd en welke eigenschappen het product vertoont. Bij bestellingen via de Dash Button blijft dit soort voorgeschreven informatie bij de druk op de bestelknop achterwege. Wel liggen deze gegevens in de Amazon Shopping App opgeslagen en zijn hierdoor op een later tijdstip steeds oproepbaar. Maar alleen het feit dat de bestelling voor afronding niet meer kan worden gecontroleerd, ziet het Landgericht München I als inbreuk op de wettelijke verplichting tot informatieverstrekking aan de klant.

Amazon Dash Button blijft in gebreke

Het vonnis is nog niet rechtsgeldig, maar het Landgericht heeft met haar uitspraak het in het e-commerce geldende principe bevestigd, dat een bestelsituatie zo moet worden uitgebeeld dat de consument door zijn bestelling uitdrukkelijk bevestigt dat hij zich tot betaling verplicht. Pal voor het afsluiten van de bestelling moeten daarom de substantiële hoedanigheid van de handelswaar, alsmede de totale koopsom inclusief btw en eventuele andere heffingen, kenbaar worden gemaakt. De Amazon Dash Button blijft volgens de rechter in dit opzicht in gebreke.