Kategorien Business News

Betalingsachterstanden bij Duitse bedrijven verdrievoudigd

In de afgelopen twaalf maanden zijn leveranciers en dienstverleners in Duitsland drie keer zo vaak in gebreke gebleven als in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een recent onderzoek ‚Payment Moral Barometer‘ van de internationale kredietverzekeraar Atradius voor West-Europese bedrijven. De totale waarde van de vorderingen, die aan het einde van een boekjaar nog niet waren voldaan en afgeschreven moesten worden, steeg bij Duitse ondernemingen tot 2,1%. In de enquête van vorig jaar bedroeg dit percentage nog maar 0,7 %.

Atradius heeft opnieuw meer dan 2.700 bedrijven in 13 West-Europese landen ondervraagd over hun betalingservaringen in de afgelopen twaalf maanden. Uit dit onderzoek blijkt: niet alleen in Duitsland, maar in heel West-Europa is het risico op betalingsuitval aanzienlijk toegenomen. De regionale gemiddelde waarde van de openstaande vorderingen, die door ondernemingen moesten worden afgeschreven, is binnen een jaar gestegen van 1,3 tot 2,2 %.

„Een percentage van niet inbare vorderingen van 2,2 % lijkt op het eerste gezicht niet zo erg maar kan wel een aanzienlijke invloed hebben op de financiële stabiliteit van een bedrijf“, legt Dr. Thomas Langen, senior regional director Duitsland, Centraal- en Oost-Europa bij Atradius, uit. Het volgende voorbeeld laat zien hoe groot de effecten van een zogenaamd klein verlies nu al kunnen zijn: om een verlies van 5.000 euro aan vorderingen te compenseren, moet een bedrijf met een omzetrendement van 2,5 % al een extra omzet van 200.000 euro behalen.

(c) Altradius
Dr. Thomas Langen, Senior Regional Director Duitsland, Midden- en Oost-Europa (c) Altradius

Hoger risico versus lagere vraag

Het onderzoek geeft ook een mogelijke verklaring voor de toename van het aantal uitblijvende betalingen bij West-Europese bedrijven: Zij zijn de laatste tijd veel meer blootgesteld aan de risico’s van wanbetaling. De Duitse bedrijven die door Atradius werden ondervraagd, hebben de afgelopen maanden bijvoorbeeld voor 59,3% van hun activiteiten betalingstermijnen toegestaan. Een jaar eerder was bij slechts 24,7% van het omzetvolume sprake van aankopen op rekening. Ook in andere West-Europese landen is de bereidheid tot verstrekking van leverancierskrediet sterk toegenomen. Waar vorig jaar bij in totaal 41,4 procent van de omzet sprake was van een betalingstermijn, is dit percentage nu gestegen tot 60,4%.

„Veel Duitse bedrijven hebben de afkoeling van de wereldeconomie in de afgelopen maanden duidelijk gevoeld en hebben gereageerd“, zegt Dr. Thomas Langen. „Om de omzet in tijden van een beperkte vraag veilig te stellen, nemen ze meer risico’s en verlenen ze steeds meer betalingstermijnen. Tegelijkertijd geeft de grotere betalingsuitval echter een duidelijke indicatie dat de liquiditeit van hun klanten de laatste tijd is afgenomen. De onzekerheid zal daarom in de toekomst waarschijnlijk nog verder toenemen.“.

Duitse bedrijven bang voor grote risico´s

Uit het onderzoek blijkt verder dat met name Duitse bedrijven zich inspannen om hun eigen liquiditeitsrisico door een stijging van het aantal leverancierskreditien niet te groot te laten worden. Zo is de gemiddelde duur van de betalingstermijnen nauwelijks veranderd ten opzichte van de studie van vorig jaar: Van de ondervraagde Duitse bedrijven bedroeg het meest recente gemiddelde 22 dagen (vorig jaar: 21 dagen), terwijl het gemiddelde in West-Europa 34 dagen (32 dagen) bedroeg.

Ook kijken Duitse bedrijven heel goed naar hun klanten: 45% van de bedrijven controleert de kredietwaardigheid van hun klanten – aanzienlijk meer dan het West-Europese gemiddelde (36%). Tegelijkertijd geven Duitse respondenten (36%) vaker korting bij snelle betalingen dan andere respondenten in West-Europa (21%) en Oost-Europa (18%). In het geval van achterstallige facturen versturen veel meer Duitse respondenten (38%) aanmaningen dan de ondervraagde bedrijven in West-Europa (28%) en Oost-Europa (36%).

Een ander argument voor een intensiever credit management is dat bedrijven achterstallige vorderingen sneller innen: In West-Europa duurde het na de facturatie gemiddeld 51 dagen voordat het geld op de bedrijfsrekening werd bijgeschreven. Vorig jaar was dat gemiddeld 57 dagen. In Duitsland is de tijd tussen de facturering en de ontvangst van de betaling gedaald van 39 naar 36 dagen.

Verwacht betalingsgedrag: Zijn bedrijven nog steeds te optimistisch?

Wat het betalingsgedrag van hun klanten betreft, hebben de bedrijven vertrouwen in de komende twaalf maanden. 55 % van de West-Europese ondernemingen verwacht geen verandering van de betalingsmoraal. In Duitsland verwacht 59% van de bedrijven dat het betalingsgedrag van hun klanten gelijk zal blijven. En slechts 25% van de ondervraagde bedrijven in West-Europa en Duitsland verwacht dat het betalingsgedrag de komende twaalf maanden zal verslechteren.

„Het aantal faillissementen in West-Europa zal naar verwachting stijgen tot 2,7% tegen het einde van het jaar“, zegt Dr. Thomas Langen. „De vooruitzichten voor West-Europa zijn dus veel somberder dan bijvoorbeeld voor Oost-Europa, Noord-Amerika of de regio Azië-Stille Oceaan. In het komende jaar zal het aantal faillissementen in West-Europa waarschijnlijk met nog eens 0,7 % toenemen. Diverse onzekerheden hebben invloed op de activiteiten van lokale bedrijven, zoals de handelsoorlog met de VS, de aanhoudende onzekerheid van Brexit of de crisis in de automobielindustrie. Het werken met betalingstermijnen kan een goede manier zijn om in tijden van een dalende vraag zaken te doen. Diee strategie werkt echter alleen als de vorderingen goed zijn ingedekt.“