Biologische spelt sterk in opkomst in Duitsland

In Duitsland wordt steeds meer biologische spelt geteeld. Terwijl deze oeroude graankorrel in Nederland geen groot gewas is, is spelt bij de oosterburen de laatste jaren sterk in opkomst. Dit meldt Boerenbusiness.nl.

Met biologische spelt wordt in Duitsland volop gespeculeerd, zegt Diana Schaack van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI) op het Marktseminar Oogst 2015. In 2013/14 en 15 werd amper 300 euro per ton voor haver en rogge betaald; voor spelt lag de prijs in januari van dit jaar op 800 euro per ton.

Het Duitse areaal bio-spelt bedroeg in 2013 circa 17.500 hectare. De helft van alle spelt die in Duitsland wordt verbouwd, is biologisch. Er zijn groeiende afzetmogelijkheden voor biologische granen op de Duitse markt: dit is jaar is het speltareaal opnieuw uitgebreid, terwijl er minder rogge en haver wordt geteeld.

Van 2013 naar 2014 steeg de productiegroei van biologische spelt met 12 procent. Het is de grootste productiegroei vergeleken met tarwe, rogge, gerst, triticale en haver. In de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg wordt de meeste bio-spelt geteeld.