Kategorien Blog News

Blog: Grensoverschrijdende samenwerking in tijden van corona

Tussen Nederland en Duitsland bestaat op veel gebieden een innige samenwerking – zo ook tijdens de bestrijding van het coronavirus. Hoe zag – en ziet – deze samenwerking eruit? Henk Andries Nicolai en Klaas Ate Wijma, stagiairs bij het Rijnland Instituut, gaan hier in deze blog dieper op in.

Ondanks – of juist vanwege – de coronamaatregelen is de samenwerking tussen Duitsland en Nederland niet stil blijven staan. Al in maart drongen de landraden van acht Kreise in het grensgebied er bij bondskanselier Angela Merkel, minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en de minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, op aan om samen met Nederland een strategie tegen het coronavirus te ontwikkelen. Volgens Armin Laschet leven de mensen in de euregio immers over grenzen heen. In tegenstelling tot andere grenzen heeft de deelstaat Noordrijn-Westfalen de grens met Nederland altijd opengelaten, alhoewel er in het begin wel beperkende maatregelen zijn getroffen. Daarnaast stelde Laschet dat gezondheidsbescherming alleen grensoverschrijdend lukt. Hij verwees hierbij ook naar Duitse ziekenhuizen waar Nederlandse coronapatiënten zijn verpleegd en behandeld.

Net als in Duitsland kregen ook slachterijen in Nederland te maken met grote aantallen medewerkers die corona hebben. Nu worden wekelijks twintig arbeidskrachten uit de Kreis Borken, die bij een Nederlandse slachterij werkzaam zijn, preventief op het coronavirus getest. De testresultaten worden beschikbaar gesteld. Op deze manier kan er ook aan de Duitse zijde van de grens snel gereageerd worden bij eventuele virusuitbraken.

Voor de grensoverschrijdende projecten die al gaande waren, is ook een oplossing gevonden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt daar het volgende over: “Voor INTERREG Deutschland-Nederland geldt dat alle projecten waarvan de looptijd volgens de actuele beschikking eindigt in de periode van 30 maart tot en met 31 december 2020, automatisch met zes maanden worden verlengd. Tevens is er een FAQ opgesteld, met de belangrijkste vragen en antwoorden over de doorgang van grensoverschrijdende projecten.” Gezien het feit dat er nu sprake is van versoepelingen van de maatregelen, is dit een goede oplossing om (misschien) de vooraf aangegane samenwerking alsnog te kunnen vervolgen.

Het doet goed dat er in oplossingen wordt gedacht en dat men ook in tijden van crisis met elkaar wil blijven samenwerken. Het is daarnaast goed om te zien dat ook prominente bestuurders als Armin Laschet zich bewust zijn van het belang van een grenzeloos Europa, en dat hij, ook in het belang van de bewoners van het grensgebied, besloot om de grens niet te sluiten.