Noordrijn-Westfalen voert mondkapjesplicht op scholen in

Noordrijn-Westfalen voert mondkapjesplicht op scholen in

In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten scholieren na de zomervakantie een mondkapje gaan dragen. De nieuwe maatregel is onderdeel van een pakket met maatregelen waardoor scholieren in tijden van de coronapandemie veilig naar school kunnen gaan. Yvonne Gebauer, minister van School en Onderwijs van Noordrijn-Westfalen, kondigde het pakket vandaag aan.

Nu de start van het nieuwe schooljaar steeds dichterbij komt, woeden er in de Duitse deelstaten felle discussies over het al dan niet dragen van mondkapjes op scholen. In vergelijking met andere deelstaten is Noordrijn-Westfalen relatief streng; in de deelstaat Baden-Württemberg hoeven scholieren hun mondkapje tijdens de les bijvoorbeeld niet te dragen.

Op het schoolplein, in de gang en in de klas

Leraren en scholieren op de ongeveer 5.500 scholen in Noordrijn-Westfalen moeten vanaf het begin van het nieuwe schooljaar een mondkapje dragen op het schoolplein, in de gangen, in de klas en op weg naar de klas. De nieuwe regel geldt voor basisschoolleerlingen, scholieren uit het voortgezet onderwijs en scholieren van de ‘Berufsschulen’. Basisschoolleerlingen mogen hun mondkapje afdoen zodra ze op hun vaste plek zitten en de les begint; de scholieren uit het voortgezet onderwijs en de ‘Berufsschulen’ mogen dit niet en moeten hun mondkapje ook tijdens de les ophouden.

Wanneer een docent meer dan 1,5 meter van zijn of haar leerling verwijderd is, mag deze zijn mondkapje afzetten. Docenten en leerlingen mogen het mondkapje bovendien afdoen wanneer de les dit vereist, bijvoorbeeld bij het leren van de uitspraak van de klank ‘th’ in de les Engels. Afhankelijk van de situatie is het ook tijdens toetsen of presentaties niet verplicht om een mondkapje te dragen. De docent bepaalt ter plekke of het mondkapje in deze situatie gedragen moet worden of niet.

De mondkapjesplicht op scholen geldt in ieder geval tot en met 31 augustus. Daarna wordt gekeken of de maatregel verlengd moet worden.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X