Kategorien News

Bondsraadvoorzitter Schwesig brengt bezoek aan Nederland

Manuela Schwesig, de nieuwe voorzitter van de Duitse Bondsraad, heeft van 9 tot en met 11 maart een werkbezoek aan Nederland gebracht. Gedurende deze drie dagen was zij met een economische delegatie uit de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren op bezoek. Ze was onder andere eregast bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam op zondag 10 maart. Schwesig was ook uitgenodigd voor een diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Dit was niet de eerste keer dat de koning en de Bondsraadvoorzitter elkaar ontmoetten: eerder bracht de koning al een bezoek aan Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Banden aanhalen

Doel van het bezoek was onder andere om de banden tussen Nederland en de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren aan te halen en de connecties op het gebied van de bio-economie, de circulaire economie en de maritieme economie te verdiepen. Nederland is op export- en importgebied de derde grootste buitenlandse handelspartner van Mecklenburg-Voor-Pommeren. Daarom stond er ook een bezoek aan Den Haag en Vlissingen op de planning. Hierbij werd onder andere aandacht besteed aan de marine, omdat de thuishaven van de Duitse marine in Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt. De Nederlandse schepenbouwer Damen bouwt tevens vier fregatten (kleine meervoudig inzetbare oorlogsschepen) in opdracht van de Duitsers. Ook werden er gesprekken met onder andere demissionair minister-president Mark Rutte, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans en de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn gevoerd.

Opening Nationaal Holocaustmuseum

Het Nationaal Holocaustmuseum werd dit weekend officieel geopend. Namens de Duitse Bondspresident Frank-Walter Steinmeier was Bondsraadvoorzitter Schwesig hierbij aanwezig. Verschillende sprekers maakten het belang van het museum duidelijk. Onder andere koning Willem-Alexander en Schwesig kwamen aan het woord. Schwesig benadrukte vooral het belang dat Duitsers voelen om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Schwesig voelt samen met de rest van de Duitse bevolking een plicht om zulke gebeurtenissen nooit meer plaats te laten vinden. Aan de oprichting van dit museum heeft de Duitse regering 4 miljoen euro bijgedragen.

Het museum laat het verhaal van de Nederlandse Jodenvervolging zien. Voorheen stond aan de ene kant van de straat de Hollandse Schouwburg, die tijdens de Duitse bezetting de verzamelplek voor Amsterdamse Joden was. Bijna 50.000 volwassen Joden zijn vanuit hier naar Westerbork gedeporteerd, waarna ze naar vernietigings- en concentratiekampen werden gestuurd. Aan de andere kant van de straat bevonden zich de Hervormde Kweekschool en een crèche. Hier werden de Joodse kinderen verzameld voor deportatie.

Bij de opening was ook de Israëlische staatspresident Yitzhak Herzog aanwezig. Tegen zijn aanwezigheid werd door ruim 1.000 mensen geprotesteerd vanwege Israëls optreden tegen Palestijnen in de Gazastrook.

Belang internationale betrekkingen

Tijdens het werkbezoek sprak Schwesig tevens met verschillende politieke collega’s. Met onder andere demissionair minister-president Mark Rutte werd tijdens de ontmoeting onder meer gesproken over de bilaterale samenwerking. Daarnaast stond het gesprek in het teken van actuele onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten. Ook werd er gesproken over het belang van militaire havens. De Duitse marine, met haar thuisbasis in de haven van Rostock in Mecklenburg-Voor-Pommeren, speelt met betrekking tot de veiligheid in het Oostzeegebied een grotere rol in het NAVO-gebied dan vroeger het geval was, aldus Schwesig.

Nederlandse bouw fregatten

Een ander belangrijk thema tijdens het werkbezoek is de opdracht ter waarde van vijf miljard euro die de Duitse marine aan de Nederlandse schepenbouwer Damen heeft gegeven. Tussen 2028 en 2031 moeten er vier nieuwe F126-fregatten worden gebouwd. Een deel van deze schepen zal aan een werf van Naval Vessels Lürssen in Wolgast aan de Poolse grens worden gebouwd; dit is onderdeel van de afspraak tussen de Duitse marine en Damen.