Kategorien News

Business Club Maas Rhein: “Duurzaam en verantwoord ondernemen wordt centraal thema in 2022”

Al jaren verbindt de Business Club Maas Rhein bedrijven, overheid, politiek, cultuur en onderwijs uit Zuid-Oost-Nederland en de Duitse regio Niederrhein met elkaar. En dat met succes – want in 2022 mag de grensoverschrijdende businessclub maar liefst 25 kaarsjes uitblazen. Hoe is deze businessclub ontstaan, welke jubileumactiviteiten staan er in 2022 op de agenda en welke invloed heeft de coronapandemie op de businessclub gehad? Voorzitter Vincent Pijnenburg kijkt terug – en blikt vooruit.  

De Business Club Maas Rhein zag het levenslicht in 1997. “In het grensgebied bestond de wens om bedrijven en organisaties van beide kanten van de grens bij elkaar brengen”, aldus Pijnenburg. In de loop der tijd hebben ook diverse onderwijsinstellingen, overheden, culturele instellingen en bestuurders zich aangesloten. Vandaag de dag is het belangrijkste doel nog steeds om Nederlandse en Duitse partijen in contact met elkaar te laten komen – en dat op structurele basis. “Daarnaast willen we graag samenwerking creëren”, legt Pijnenburg uit. “We hebben nu in totaal ongeveer honderd Nederlandse en Duitse leden. We organiseren elk jaar ca. tien evenementen in verschillende settings, bijvoorbeeld een netwerkborrel of een bedrijfsbezoek. We hebben hierdoor al mogen kennismaken met erg mooie bedrijven in de grensregio, zoals Teekanne uit Düsseldorf, in Duitsland marktleider op het gebied van thee. Ook zijn we bijvoorbeeld recent bij Picnic en de Landesgartenschau in Kamp-Lintfort geweest.” De Business Club Maas Rhein werkt hiervoor intensief samen met partners die zich eveneens sterk maken voor de Nederlands-Duitse samenwerking, zoals Ondernemend Venlo, Fontys Venlo, Standort Niederrhein en mediapartner AHA24x7.com.

Laagdrempelige bijeenkomsten 

Door de diversiteit aan activiteiten komt ieder lid goed tot zijn recht. De een doet mee aan activiteiten om in contact te komen met potentiële nieuwe relaties, terwijl anderen kennis willen opdoen. Wat volgens Pijnenburg erg gewaardeerd wordt, is dat de bijeenkomsten laagdrempelig zijn. “Iedereen krijgt de ruimte om te leren en zich te ontwikkelen. Als je nog in de oriëntatiefase zit en de taal van het buurland nog niet zo goed spreekt, is dat helemaal niet erg. Er wordt niet van je verwacht dat je alles al kunt. Vertrouwen is heel belangrijk.”

Coronapandemie: noodgedwongen veel online, maar ook enkele hoogtepunten

Door de coronapandemie veranderde het een en ander bij de businessclub. In bepaalde periodes waren fysieke bijeenkomsten niet mogelijk. “We hebben daarom geprobeerd online een interessant aanbod aan te bieden. Daarnaast hebben we onze leden regelmatig verrast met een klein cadeautje. We vonden het belangrijk om ze te laten weten dat we aan ze denken en er voor ze zijn”, benadrukt Pijnenburg. “We willen uiteindelijk wel weer terug naar fysieke bijeenkomsten – daar leeft onze businessclub van.”

Een groot succes tijdens de coronapandemie waren volgens hem de regelmatige speeddating-bijeenkomsten met andere Nederlands-Duitse businessclubs. “Dat was erg leuk. Veel van onze leden hebben hieraan kunnen deelnemen, en er zijn zelfs enkele actieve leads uit ontstaan.” Een ander hoogtepunt tijdens de coronapandemie was de lancering van de eigen app van de Business Club Maas Rhein. “Doel van de nieuwe app was om een digitaal netwerk te creëren. Dat is gelukt: de leden kunnen nu binnen de app eenvoudig contact opnemen met elkaar, met elkaar communiceren, zich aanmelden voor activiteiten en bijvoorbeeld vacatures delen.”

Driedaagse ondernemersreis, jubileumfeest en bedrijfsbezoeken

Wat heeft de Business Club Maas Rhein in jubileumjaar 2022 allemaal gepland? “Er staan diverse mooie activiteiten op de agenda, bijvoorbeeld een driedaagse ondernemersreis naar de regio Emsland en de provincie Groningen van 10 t/m 12 juni. In september organiseren we een jubileumfeest. Tevens zullen we weer enkele Nederlandse en Duitse bedrijven gaan bezoeken”, aldus Pijnenburg. Bij alle geplande bijeenkomsten zal het thema duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen een grote rol gaan spelen. Pijnenburg: “We zien dat duurzaamheid in de hele maatschappij steeds belangrijker wordt. Tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt dat we niet meer afhankelijk willen zijn van wereldwijde leverketens. Elke activiteit zal daarom iets met dit thema te maken hebben. Hiermee willen we onze leden een meerwaarde bieden.”

Maatschappelijke thema’s aankaarten

In de toekomst wil de Business Club Maas Rhein met meer regelmaat maatschappelijke thema’s aankaarten. Duurzaamheid past daar goed bij, “maar te denken valt bijvoorbeeld ook aan kunstmatige intelligentie”, legt Pijnenburg uit. “Daarnaast willen we onze leden op de hoogte houden van relevante thema’s aan beide zijden van de grens en nog meer onderlinge contacten stimuleren. We leven immers in een echte netwerksamenleving. Daarbij staat kwaliteit voorop – niet kwantiteit.”