Directeur-bestuurder van de EUREGIO Gronau Christoph Almering heeft het deelstaatparlement van Nedersaksen opgeroepen tot duidelijke signalen voor de langetermijnfinanciering van de GrensInfoPunten, de adviesdienst voor grenspendelaars. De directeur-bestuurder van de EUREGIO sprak zich tijdens een hoorzitting voor de commissie voor Bonds- en Europese aangelegenheden en regionale ontwikkeling van het deelstaatparlement van Nedersaksen in Hannover uit over de toekomst van de grensoverschrijdende samenwerking langs de Nederlands-Duitse grens.
“Alle verantwoordelijken zijn het erover eens: “Het aanbod van de GrensInfoPunten voor werkgevers, werknemers en studenten is simpelweg onmisbaar, maar we moeten nu duidelijkheid krijgen over hoe deze adviesdienst op langere termijn behouden kan blijven”, aldus Almering tegenover de leden van het deelstaatparlement en de commissie.
Bij de GrensInfoPunten (GIP) in het hele grensgebied worden zowel werknemers als ondernemers geadviseerd over werken aan de andere kant van de grens of het in dienst nemen van werknemers uit het buurland. Gecompliceerde vragen over bijvoorbeeld sociale verzekeringen, belastingen of arbeidsrecht worden daar gratis beantwoord.
Almering: “Als we de grensoverschrijdende arbeidsmarkt serieus willen stimuleren, moeten er nu door de politiek signalen worden afgeven over hoe de financiering eruit zal zien.” Met het nu goedgekeurde nieuwe INTERREG-project heeft het GIP in Gronau weer tijd gewonnen tot eind 2020. Maar: “Al in maart 2020 moet duidelijk zijn hoe de financiering er daarna uit zal zien, anders komen de GrensInfoPunten te vervallen”, aldus Almering. De directeur-bestuurder zou dat als een ernstige terugslag beschouwen voor de inspanningen om de arbeidsmarkt in het grensgebied transparanter te maken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een goed functionerende grensoverschrijdende arbeidsmarkt de grensregio een aanzienlijk groeipotentieel biedt.
De EUREGIO hoopt nu na de commissievergadering in Hannover op intensievere discussies tussen de verantwoordelijke instanties in de hoofdstad van Nedersaksen, maar ook in Düsseldorf en Den Haag. Diverse ministeries hadden van tevoren al bevestigd dat er gezocht zou worden naar een gezamenlijke oplossing voor de permanente financiering. Het onderwerp staat ook op de agenda van het geplande overleg tussen de kabinetten van Nederland en Noordrijn-Westfalen met premier Rutte en minister-president Laschet. Er is nog steeds geen concrete oplossing voor een gezamenlijke financiering in zicht.