Kategorien News

De communicatie werkt: Duitse en Nederlandse hulpverleners oefenen samen

Werkt de samenwerking tussen Nederland en Duitsland in geval van een ramp? Dit werd aan het begin van de week in het kader van het INTERREG-V project PREpare met een “Tabletop“-oefening door Nederlandse en Duitse hulpverleners geoefend. Hiervoor werd een grootschalig incident aan de Nederlandse en Duitse kant van de grens in scène gezet. Met name de communicatie van de hulpverleners waarbij de meldkamers in Nordhorn en Hengelo betrokken zijn, moest geoefend worden.

De deelnemers en waarnemers werden welkom geheten door Elisa Boekhorst, Acute Zorg Euregio, Thomas Heinrich, Landkreis Grafschaft Bentheim, en Jörg Telaar, Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt. De medisch manager van de hulpdiensten van de Landkreisen Emsland en Grafschaft Bentheim, Dr. Wolfgang Hagemann, gaf de Nederlandse collega’s daarna een overzicht over de actuele structuren, capaciteit en operationele tactiek bij de omgang met incidenten in de Landkreis Grafschaft Bentheim. Senior instructeur Theo Klein Bleumink, Veiligheidsregio NO Gelderland, leidde vervolgens de simulatieoefening.

Ongeluk in Duitsland

Het daarop volgende scenario start aan de Duitse kant van de grens: “Bij dichte mist zijn er op de snelweg A30, ter hoogte van de afslag Bad Bentheim ca. 30 auto’s op elkaar gebotst. Met ongeveer 80 gewonden wordt snel duidelijk, dat er ook hulp uit Nederland aangevraagd moet worden.” De acute zorg professionals begonnen geroutineerd aan hun werk: geleid door de officier van dienst haasten de hulpverleners van de Ambulance Oost zich naar de locatie en ondersteunen hun Duitse collega’s. Deze werden geleid door de Kreisbrandmeister Uwe Vernim als algehele teamleider. Met ondersteuning uit Nederland lukt het om de zwaargewonden in relatief korte tijd naar de ziekenhuizen aan beide kanten van de grens te vervoeren.

Kettingbotsing in Nederland

Na het scenario aan de Duitse zijde van de grens werd er ’s middags de nadruk op de Nederlandse collega’s gelegd. Frank Polman van Ambulance Oost startte met een toelichting over de opzet en werkwijzen bij een groot incident aan de Nederlandse kant van de grens. Vervolgens kwam de mededeling over “een kettingbotsing op de snelweg A1 ter hoogte van de afslag De Lutte. Bij de 30 tot 40 betrokken voertuigen, waaronder bussen en vrachtwagens, is van ongeveer 100 getroffen personen uit te gaan.” Ook dit scenario kon tijdens de oefening snel en professioneel afgehandeld worden.

Solide basis voor grensoverschrijdende hulpverlening

Bij de afsluiting werd er een positieve conclusie getrokken. De nauwe samenwerking in het echte, dagelijkse werk bleek een goede basis voor het afhandelen van grootschalige incidenten. Na deze oefening zal er in februari 2018 bij het instituut van de brandweer in Münster een gemeenschappelijke afsluitende oefening van de projectpartners plaatsvinden. Daar zal de theorie in de praktijk toegepast worden.

Meer informatie op www.spoedzorgzondergrenzen.nl